X

Ministrul Educatiei: Ordin Ministerial de ULTIMA ORA Anuntata pentru Clasele Scolilor din Toata Romania

Ministrul Educatiei anunta in mod oficial o masura de ultima ora pentru clasele scolilor din toata Romania, iar asta pentru ca ni se aduce in atentie decizia Ligiei Deca, pusa in aplicare printr-un ordin publicat in Monitorul Oficial, cu privire la cresterea numarului de elevi din clasele unitatilor de invatamant din Romania.

Ministrul Educatiei detaliaza mai jos cum au de acum permisiunea unitatile de invatamant sa majoreze numarul elevilor din clasele unitatilor de invatamant din toata tara, iar asta pentru ca in unele situatii este nevoie ca in acestea sa fie mai multi elevi decat in mod obisnuit, dar suplimentarea vizeaza doar o crestere de 2 locuri.

“Unitățile de învățământ preuniversitar de stat pot solicita inspectoratelor școlare județene/Inspectoratului Școlar al Municipiului București, denumite în continuare ISJ/ISMB, în situații excepționale, în baza unei justificări a consiliului de administrație, suplimentarea cu cel mult 2 beneficiari peste efectivul maxim sau, după caz, diminuarea cu cel mult 2 beneficiari sub efectivul minim prevăzut de art. 23 alin. (1) din Legea nr. 198/2023, cu modificările ulterioare.

Constituie situații excepționale, pentru care se poate aproba funcționarea formațiunilor de studiu cu efective mai mari față de cele prevăzute în Legea nr. 198/2023, cu modificările ulterioare, următoarele: revenirea din străinătate a elevilor/preșcolarilor în circumscripția unei unități de învățământ în care efectivele la clasă/grupă sunt la nivelul maxim și nu se pot reorganiza colectivele de elevi/preșcolari în timpul anului școlar.

Transferul elevilor/preșcolarilor ca urmare a schimbării domiciliului părinților în circumscripția unei unități de învățământ în care efectivele la clasă/grupă sunt la nivelul maxim și nu se pot reorganiza colectivele de elevi/preșcolari în timpul anului școlar; lipsa resursei umane necesare pentru suplimentarea planului de școlarizare.

Asigurarea dreptului la educație copiilor/elevilor care nu pot dovedi cu documente existența domiciliului; alte situații care nu pot fi soluționate prin încadrarea în numărul maxim de beneficiari prevăzut de Legea nr. 198/2023, cu modificările ulterioare. Consiliul de administrație al ISJ/ISMB aprobă sau respinge solicitările unităților de învățământ preuniversitar de stat, în urma analizei documentației transmise de către acestea, precum și a motivării solicitărilor.

Documentația transmisă de conducerea unităților de învățământ către ISJ/ISMB conține. Cererea formulată de unitatea de învățământ; hotărârea consiliului de administrație; procesul-verbal al ședinței consiliului de administrație; descrierea completă a situației, argumentarea că aceasta reprezintă o situație excepțională și că aprobarea acesteia nu va genera nicio formă de segregare școlară pe criteriile prevăzute la art. 79 alin. (3) din Legea nr. 198/2023, cu modificările ulterioare.”

This post was last modified on dec. 14, 2023, 12:44 PM 12:44

Disqus Comments Loading...