X

Romania: Aderarea la Schengen in 2023 tot mai Improbabila, Anuntul Oficial

Romania pare tot mai departe de o posibila aderare la Schengen in 2023, iar asta in conditiile in care negocierile cu Austria continua in aceasta perioada, dar cu doar 10 zile ramase din acest an, lucrurile par a fi imposibil de dus la final, pentru ca tara noastra sa devina membra a sistemului chiar de la inceputul anului 2024.

Romania isi pune bazele in faptul ca Austria este acum izolata, conform europarlamentarului Victor Negrescu, care afirma ca decizia Olandei de a permite aderarea Bulgariei la Schengen deschide calea pentru ridicarea oricaror exceptii care blocau pana acum acest proces, inclusiv veto-ul dat de catre Austria in decembrie 2022.

Romania are, totusi, nevoie de extrem de mult ajutor pentru a reusi sa adere la Schengen in 2023, iar asta pentru ca in aceste 10 zile e nevoie ca austria sa renunte complet la plangerile privind aderarea Romaniei, iar avand in vedere ca negocierile nu decurg tocmai asa cum si-ar dori multa lume, e greu de spus ce se va intampla.

“Prin discuțiile purtate în Parlamentul olandez și ridicarea veto-ului impus Bulgariei, am izolat Austria. Prin aprobarea Pactul European pentru Migrație și Azil am destructurat argumentele lor. Aceasta a fost mereu strategia noastră.
Comisia pentru Justiție și Securitate din Parlamentul olandez a discutat despre poziția guvernului și nimeni nu a pus sub semnul întrebării ridicarea veto-ului privind Bulgaria.

După ce am trecut această etapă importantă în parcursul nostru de aderare la spațiul Schengen, urmează negocierile finale pentru a seta modul în care putem atinge acest obiectiv. Tradițional, atunci când un stat rămâne izolat, caută o soluție de compromis. Una dintre soluții, după modelul ultimelor decizii din Consiliul European, ar fi ca reprezentantul Austriei să iasă din sală.”

This post was last modified on dec. 21, 2023, 9:32 PM 21:32

Disqus Comments Loading...