X

Aderarea Romaniei la Schengen: Raspunsul Consiliului Europei la Plangerile Impotriva Austriei

Aderarea Romaniei la Schengen ramane un subiect de importanta majora pentru Guvernul de la Bucuresti, iar in Consiliul Europei problema este foarte departe de a fi “transata”, presedintele Charles Michel raspunzand recent unei cereri venite de la Eugen Tomac cu privire la ridicarea controalelor la granitele terestre ale Schengen, spunand ca discutiile vor continua si in anul 2024.

Aderarea Romaniei la Schengen fara vreun fel de restrictii privind controalele la orice granite, nu doar la cele aeriene si maritime, va ramane unul dintre subiectele care vor fi discutate in cadrul intalnirilor din Consiliul Europei, dar Charles Michel spune ca este nevoie de o decizie in unanimitate pentru ca si controalele la granitele terestre sa fie ridicate intr-un final, desi nu se stie cand.

Austria inca blocheaza aderarea Romaniei la Schengen din motive pe care doar Karl Nehammer le sustine, restul tarilor din Spatiul Schengen votand deja pentru ridicarea totala a controalelor la granite. Desigur ca pentru guvernul de la Viena acest lucru a contat si conteaza mai putin, astfel ca ramane doar sa vedem in ce masura autoritatile din Romania vor reusi sa obtina ajutor pentru rezolvarea completa a situatiei acestea foarte complicate.

“La 30 decembrie 2023, Consiliul a adoptat o decizie unanimă privind aplicarea integrală a acquis-ul Schengen în Bulgaria și România, în conformitate cu Actul de aderare din 2005, stabilirea faptului că controalele la frontierele aeriene și maritime interne cu aceste două state membre vor fi ridicat din 31 martie 2024.

Este de competența Consiliului Uniunii Europene să continue discuțiile pentru a ajunge la o unanimitate decizie de stabilire a datei ridicării controalelor la frontierele terestre interne. a declarat presedintele Consiliului Uniunii Europene, Charles Michel.”

This post was last modified on feb. 4, 2024, 6:54 PM 18:54

Disqus Comments Loading...