X

Ministrul Mediului Confirma 2 Hotarari de Guvern de ULTIMA ORA, Anuntul lui Mircea Fechet

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat aprobarea unei scheme ambițioase de compensații, destinată proprietarilor privați de pădure din ariile naturale protejate. Această inițiativă, care marchează un pas major în conservarea patrimoniului natural al țării, prevede alocarea unei sume impresionante de 191 de milioane de lei pentru aproximativ 1.300 de beneficiari, în anul 2024.

Decizia, cristalizată într-o Hotărâre de Guvern adoptată recent, vizează acordarea de sprijin financiar proprietarilor care se confruntă cu restricții în exploatarea forestieră, o măsură care subliniază angajamentul ferm al statului român către protecția și conservarea mediului. „Este vorba despre acei proprietari privați de pădure din ariile naturale protejate sau din alte zone cu astfel de protecție,” a declarat Mircea Fechet, punctând pe importanța acțiunilor guvernamentale în acest domeniu.

Pe lângă această inițiativă, Ministrul Mediului a anunțat și aprobarea unei scheme de ajutor de stat în valoare de aproape un miliard de lei pentru perioada 2024-2027. Aceasta vizează compensarea proprietarilor afectați de restricții, cu suma de 745 de lei pentru fiecare hectar de pădure pe an, pentru zonele cu protecție maximă (T1) și 365 de lei pentru protecția de gradul doi (T2).

Aceste măsuri vin în contextul unui buget ambițios aprobat pentru Administrația Fondului de Mediu, care depășește 9,3 miliarde lei în cheltuieli bugetare și 14 miliarde lei în credite de angajament. Printre proiectele cheie se numără programul Rabla Plus, cu un buget record de un miliard de lei, și programul Casa Verde Fotovoltaice, care se bucură de un interes uriaș din partea cetățenilor.

Mircea Fechet a subliniat importanța rapidității în validarea dosarelor pentru programul Casa Verde Fotovoltaice, promițând deschiderea unei noi sesiuni imediat ce listele vor fi aprobate. Peste 65.000 de beneficiari și-au ales deja instalatorul, iar guvernul speră să finalizeze lista beneficiarilor, care se așteaptă să ajungă la 90.000, până la sfârșitul săptămânii.

Această serie de măsuri reflectă o direcție strategică clară a guvernului în domeniul protecției mediului și conservării resurselor naturale, punând bazele pentru o Românie mai verde și mai responsabilă față de patrimoniul său natural.

This post was last modified on mart. 1, 2024, 8:28 PM 20:28

Disqus Comments Loading...