X

Ministrul Educatiei: Clasamentul Oficial de ULTIM MOMENT, Foarte Important pentru Unitatile de Invatamant din Romania

Ministrul Educatiei a publicat clasamentul oficial de ultim moment, foarte important pentru unitatile de invatamant din Romania, iar asta pentru ca Ligia Deca aduce in atentia noastra informatiile ministerului legate de clasificarea universitatilor din toata Romania pentru anul 2023, un top extrem de important.

Ministrul Educatiei explica mai jos de ce este importanta aceasta clasificare, metaranking, Ligia Deca aducand in atentia elevilor si studentilor ce fel de pozitionare au universitatile ale caror cursuri le urmeaza, sau cele la care vor sa ajunga in perioada urmatoare, toate datele fiind oferite mai jos acum.

“Am publicat Raportul anual privind metarankingul național aferent anului 2023! Metarankingul național este un mecanism de evaluare și ierarhizare a universităților din România, bazat pe analiza unor clasamente universitare internaționale recunoscute la nivel global de către International Ranking Expert Group, Inventory of International Rankings (IREG). Topul primelor zece universități din România în anul 2023 este similar cu cel din 2022, fiind ocupat de universități comprehensive, tehnice și de medicină.

Metaranking-ul reprezintă un instrument de analiză precis și imparțial, promovând alocarea echitabilă a finanțării cercetării universitare pe baza performanței dovedite și identificarea nevoilor pentru atingerea și susținerea excelenței în educație și cercetare. În cadrul exercițiului precizat, metarankingului național aferent anului 2023, care a fost realizat în conformitate cu reglementările menționate, au fost luate în considerație opt clasamente internaționale globale, recunoscute de IREG, din cele nouă utilizate în exercițiul precedent (2022).

Clasamentele au fost selectate pe criterii precum: a) relevanța la nivel internațional; b) aplicabilitatea acestora pentru un spectru larg de universități; c) obiectivitatea și transparența în colectarea și raportarea datelor necesare pentru includerea universităților în clasamente și d) ponderea ridicată acordată criteriilor care se referă direct sau indirect la rezultatele cercetării.

Totodată, metarankingul național este un instrument flexibil și deschis la includerea altor clasamente relevante, în măsura în care acestea sunt validate și acceptate de comunitatea academică și de partenerii din sfera educațională, în baza unor criterii solide și a unui riguros proces de evaluare, pentru a asigura obiectivitatea și relevanța evaluării. Pentru a realiza coerența și eficiența procesului de evaluare.

Aceste clasamente adiționale vor fi evaluate în prealabil și acceptate de către Consiliul Național al Rectorilor – CNR (înainte de a fi introduse în edițiile viitoare ale metarankingului), de către universități sau de către alți parteneri din sfera educațională, conform specificațiilor metodologiei anuale. Acest deziderat se va realiza prin consultări susținute de o colaborare activă între grupul de lucru și aceste entități relevante.

This post was last modified on mai 9, 2024, 8:59 AM 08:59

Disqus Comments Loading...