X

Romania: Anunturi Oficiale de ULTIM MOMENT ale MAI cu Masuri dupa Aderarea la Schengen

Romania a aderat la Schengen in mod partial din 31 martie 2024, iar MAI ofera informatii cu privire la modul in care decurge procesul prin care autoritatile din tara noastra incearca sa isi respecte angajamentele luate cu privire la protejarea granitelor UE, facand controale inopinate in aeroporturile din tara noastra, pentru cursele din/spre Schengen.

Romania a facut 170.953 verificari de persoane in aeroporturi si porturi de la aderarea la Schengen, o noua aplicatie numita eDAC ajutand politistii sa identifice rapid persoanele care calatoresc in Spatiul Schengen, dupa ce a fost eliminat controlul pasapoartelor pentru toata lumea, iar cu ajutorul ei au descoperit diverse situatii de incalcare a legii in ultimele saptamani.

Romania este obligata, ca parte a angajamentelor pentru aderarea la Schengen, sa faca aceste tipuri de controale, pentru a descoperi orice fel de incalcari ale legii, sau persoane urmarite in baza unor mandate active in Spatiul Schengen, iar daca procesul va avea succes, finalizarea aderarii ar putea fi posibila din 2025 pentru noi.

“De la integrarea în Spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime, polițiștii de frontieră au efectuat 170.953 de verificări în aplicația eDAC, aproximativ 36.091 doar în ultima săptămână. Aplicația este folosită inclusiv de către echipele mobile din teren, din cadrul structurilor teritoriale ale Poliției de Frontieră.

Este un instrument foarte util care permite efectuarea verificărilor într-un timp scurt în bazele de date relevante ale autorităților române, dar și în cele din Spațiul Schengen. Polițiștii de frontieră desfășoară, împreună cu colegi de la poliție, imigrări și jandarmerie, acțiuni polițienești punctuale și inopinate pentru a verifica identitatea și situația legală a persoanelor, dar și pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale, utilizând în acest scop aplicația eDAC.”

This post was last modified on mai 9, 2024, 8:59 AM 08:59

Disqus Comments Loading...