X

Anunturile Oficiale de ULTIM MOMENT ale Ministrului Educatiei privind Scolile din Romania

Ministrul Educatiei a facut 2 anunturi oficiale de ultim moment, care aduc in imediata atentie a elevilor, profesorilor si parintilor, ceea ce trebuie sa stie cu totii in legatura cu felul in care se vor recunoaste certificatele dobandite in sistem formal, nonforma si informal, de la furnizori de educatie, Ligia Deca pregatind un ordin de ministru in acest sens.

Ministrul Educatiei vorbeste deasemenea mai jos inclusiv despre educatia rutiera, care ar terbui sa fie inclusa ca parte a proiectelor pentru “Scoala altfel”, Ligia Deca vorbind despre importanta acestei curicule pentru elevii din toata Romania, ea fiind pregatita pentru introducere de foarte multa vreme deja.

“Am lansat în consultare publică proiectul de Ordin pentru aprobarea Metodologiei privind recunoașterea certificatelor dobândite, după caz, în sistem formal, nonformal și informal la furnizori de formare profesională autorizați, acreditați sau în centre de evaluare a competențelor autorizate, acreditate și, sau în cadrul altor entități cu rol echivalent din afara României.

Metodologia este aplicabilă certificatelor care atestă dobândirea unor competențe profesionale/rezultate ale învățării, în afara sistemului național de învățământ, în sistem formal, nonformal și informal, aferente nivelului 1-5 de calificare. Printre noutățile proiectului de ordin se numără: introducerea noțiunii de „recunoaștere” prin transpunerea dispozițiilor Legii învățământului superior nr. 199/2024.

Extinderea aplicabilității procesului de recunoaștere și asupra certificatelor emise de centrele de evaluare a competențelor autorizate din afara țării; reintroducerea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, precum și a Republicii Moldova în lista țărilor pentru care se recunosc certificatele profesionale dobândite; reglementarea recunoașterii unora dintre profesiile reglementate față de care autoritățile din domeniu, deși dețin competențe în materia reglementării, nu dețin și atribuții în privința recunoașterii certificatelor de formare profesională provenite din afara țării.

Cred că mai este o temă importantă și anume includerea acestui tip de educație în preocupare mai largă a siguranței în școli, am văzut în ultima vreme o serie de inițiative și din partea noastră, a Ministerului Educației și din partea altor actori pentru a crește nivelul de siguranță în școală, atât a siguranței fizice, cât și a siguranței psihologice. Deci, evitarea bullying-ului, evitarea adicțiilor de tot felul, iar siguranța rutieră este încă o cărămidă în acest ansamblu al preocupărilor pentru siguranță în școală.

În acest sens, dacă anul acesta tematica pentru Săptămâna altfel a fost prevenția violenței în școală și prevenirea adicțiilor, îmi doresc ca pentru anul viitor tematica să fie axată pe siguranță rutieră. Consider că este o continuare foarte fericită a eforturilor noastre și a partenerilor noștri din acest an și cred că odată cu activitățile altfel din această săptămână va crește și atractivitatea subiectului pentru tineri.”

This post was last modified on mai 23, 2024, 7:10 PM 19:10

Disqus Comments Loading...