X

NASA a Descoperit o Noua Planeta Similara Pamantului, ce Dezvaluiri fac Cercetatorii

Astronomii de la NASA au făcut o descoperire uluitoare cu ajutorul telescopului spațial TESS: planeta Gliese 12 b, situată la doar 40 de ani-lumină de Pământ, în jurul unei stele pitice roșii din constelația Pești. Această exoplanetă, asemănătoare cu Pământul, ar putea oferi condiții prielnice pentru viață așa cum o cunoaștem, făcându-o o țintă atractivă pentru viitoare misiuni de explorare.

Caracteristicile Planetei Gliese 12 b

Gliese 12 b orbitează foarte aproape de steaua sa, Gliese 12, completând o orbită în doar 12,8 zile pământești. Deși distanța față de steaua sa este doar 7% din distanța dintre Pământ și Soare, temperaturile moderate sunt menținute datorită faptului că Gliese 12 este mult mai rece decât Soarele nostru. Aceasta înseamnă că planeta se află în zona locuibilă a sistemului său, cunoscută și sub numele de “Zona Bucurilor de Aur”, unde condițiile ar putea permite existența apei lichide, esențială pentru viață.

Descoperirea și Observațiile

Echipa de cercetători, condusă de Larissa Palethorpe de la University College of London și astrofizicianul Shishir Dholakia de la Universitatea din Queensland de Sud, a identificat planeta folosind satelitul TESS. Observațiile tranzitului lui Gliese 12 b prin fața stelei sale au arătat mici scăderi în luminozitatea stelei, permițându-le să determine dimensiunea și perioada orbitală a exoplanetei.

„Să găsim că are o dimensiune atât de asemănătoare cu Pământul a fost o surpriză minunată”, a declarat Palethorpe. „Este foarte interesant să știm că, în ceea ce privește locuibilitatea, Gliese 12 b ar putea fi între Pământ și Venus”.

Posibilitatea de Locuibilitate

Deși Gliese 12 b primește aproximativ 85% din radiația pe care Venus o primește de la Soare, temperatura sa de suprafață este estimată a fi mult mai scăzută, în jur de 42 de grade Celsius, comparativ cu 464 de grade Celsius pe Venus. Cu toate acestea, nu se știe încă dacă Gliese 12 b are o atmosferă, iar dacă o are, cât de densă ar fi aceasta.

„Unele planete au atmosfere foarte groase de hidrogen, care acoperă întreaga planetă. Acest strat de gaz foarte gros este de fapt o veste proastă pentru locuibilitate”, a explicat Vincent Van Eylen, colegul lui Palethorpe. „Gliese 12 b este de dimensiunea Pământului, deci probabil că nu are această atmosferă foarte groasă”.

Importanța Cercetării

Chiar dacă Gliese 12 b nu are o atmosferă, studierea acesteia poate oferi informații valoroase pentru înțelegerea locuibilității planetelor care orbitează stele pitice roșii, cele mai comune stele din galaxia noastră. Cercetările viitoare vor încerca să determine existența unei atmosfere și să analizeze compoziția acesteia.

Descoperirea planetei Gliese 12 b deschide noi perspective în căutarea vieții extraterestre și ne apropie de momentul în care am putea găsi o a doua casă în univers. Explorarea și studiul acestei exoplanete ar putea aduce descoperiri semnificative despre condițiile necesare pentru viață și diversitatea sistemelor planetare din Calea Lactee.

This post was last modified on mai 25, 2024, 11:36 AM 11:36

Disqus Comments Loading...