Dezbaterea finală a campaniei prezidenţiale 2025, va fi transmisă live de Antena 3 CNN începând cu ora 20:00, ea urmând a reuni aproape toți candidaţii într-un schimb de idei intens despre securitate, economie şi statul de drept, lăsând electoratului doar patru zile pentru a decide înaintea primului tur programat duminică, 4 mai.
Nicușor Dan, Elena Lasconi, Crin Antonescu, Daniel Funeriu vor fi sigur prezenți la dezbaterea prezidențiala 2025, care se desfăşoara în sala C.A. Rosetti a Palatului Parlamentului, sală aleasă pentru a sublinia greutatea mizei electorale şi pentru a permite prezenţa unui public redus, selectat împreună cu autoritatea electorală.
Aceasta este a treia dezbatere găzduită în tot atâtea seri, după confruntările de la DIGI 24 şi TVR 1, semn al unei strategii media menite să menţină tensiunea campaniei. După critici privind excluderea unor competitori, postul a decis în dimineaţa zilei să invite toţi cei unsprezece candidaţi, modificând formatul, care favoriza iniţial şase nume.
Format şi participanţi
Moderator este Mihai Gâdea, secondat alti trei reporteri specializaţi pe politici publice, afaceri externe şi justiţie. Programul a început la 18:45, precedat de o ediţie specială lansată la 17:00, ceea ce a extins transmisiunea la peste patru ore de transmisie.
Structura include intervenţii video din opt oraşe, unde cetăţenii au adresat întrebări despre inflaţie, pensii şi sprijinul acordat Ucrainei. George Simion, liderul AUR, şi fostul premier Victor Ponta vor absentata, invocând un climat ostil, iar independentul Sebastian Popescu a renunţat din motive logistice, lăsând pe scenă doar opt competitori..
Lupta pe idei și contre, mai puțin pe oameni
Crin Antonescu și Nicușor Dan au acaparat, de departe, majoritatea atenției in dezbaterile de la DIGI 24 și TVR 1, însă nu cu idei și planuri pentru români, ci cu micile dispute bazate pe diverse “descoperiri” mai vechi, sau mai noi, din trecuturile lor.
Din păcate atât Crin Antonescu, cât și Nicușor Dan au ieșit în evidență mai puțin pentru ideile de schimbare ale României, însă poate că în această ultimă dezbatere de la Antena 3, lucrurile vor sta altfel, dacă nu va fi iar vorba despre un linșaj similar celui de la DIGI 24.
Elena Lasconi a încercat să se facă remarcată tot prin atacuri asupra lui Nicușor Dan, după unor membri USR de organiza o “lovitură de partid“, pentru a fura puterea și a direcționa resursele de susținere spre primarul General al Bucureștiului, dar și cu unele critici împotriva PSD-PNL-UDMR.
Victor Ponda a fost la TVR 1 ținta multor atacuri, fără răspunsuri convingătoare, având în vedere trecutul său plin de minciuni, în timp ce George Simion evită să intre într-o dezbatere directă cu ceilalți 3 candidați, net superiori lui din toate punctele de vedere, preferând să călătorească prin țară, “propovâduind cuvântul lui Georgescu“.
Interes redus pentru candidați fără viziune
Monitorizarea audienţei arată că dezbaterea de la TVR, difuzată cu o seară înainte, a atras 97 000 de telespectatori pe segmentul comercial, în timp ce Antena 3 a acumulat 41 000 pentru retransmisia proprie, prag pe care producătorii sperau să-l depăşească miercuri.
Sondajul INSCOP publicat cu câteva ore înainte de emisiune îl plasează pe Simion la 29 la sută, urmat de Antonescu la 27 şi de Dan la 24, cu Lasconi la 10 şi Ponta la 8. Analiştii avertizează că electoratul român penalizează absenţele repetate de la dezbateri, fenomen care poate eroda avansul lui Simion şi modifica ecuaţia balotajului.
Problema este că aceste sondaje de opinie sunt la fel de exacte precum prognozele meteorologice, neputând lua în calcul combinațiile partidelor politice mari, care transferă voturi la contracandidați în funcție de propriile interese, asa cum s-a întâmplat și în turul 1 al alegerilor prezidențiale din România.