X

Hotărâre de Guvern a Ministrului Educației de ULTIMĂ ORĂ cu Operaționalizarea unui Sistem Important în Învățământ

Ministrul Educatiei, Daniel David, aduce în atenția milioanelor de români din întreaga țară faptul că Guvernul României a decis miercuri, printr-o hotărâre adoptată în ședință, operaționalizarea Platformei Naționale de Raportare Unică în Învățământul Superior (PNRUIS).

Ministrul Educatiei spune că acesta este un instrument informatic gândit să aducă la un loc toate datele statistice și administrative pe care universitățile și Academia Română le trimit anual către stat.

Ministerul Educației și Cercetării vede noul sistem drept piesa centrală a procesului de digitalizare instituțională, menit să asigure coerență, transparență și economie de timp în relația dintre mediul academic și autorități, într-o perioadă în care universitățile se plâng de un volum copleșitor de hârtii.

„În ultimii ani, povara birocratică asupra mediului academic a devenit un risc care interferează cu activitățile noastre principale. În loc să predăm și să facem cercetare, ajungem să petrecem prea mult timp completând formulare pentru diverse instituții”, a explicat ministrul Educației, prof. univ. dr. psih. Daniel David, imediat după ședința de Guvern. „Când această platformă va fi funcțională, vom elibera acest timp pentru a-l folosi așa cum trebuie, în primul rând academic”, a punctat el.

Ministrul Educatiei explică faptul că PNRUIS va funcționa ca un ghișeu digital unic. Datele privind numărul de studenți, cadre didactice, proiecte de cercetare, publicații, resurse financiare și infrastructură vor fi introduse o singură dată, printr-o interfață web intuitivă.

După aceea ele vor fi validate și puse la dispoziția Ministerului Educației, Institutului Național de Statistică, ARACIS și altor agenții cu competențe de audit. Astfel, universitățile nu vor mai trebui să adapteze aceleași informații la zeci de formulare distincte, iar autoritățile vor avea acces imediat la rapoarte comparabile și la serii de date istorice consolidate.

Ministrul Educatiei spune în același timp că sistemul va integra totodată un tablou de bord actualizat în timp real, astfel încât decidenții să poată observa fluctuațiile de personal, rata de angajabilitate a absolvenților sau evoluția performanței științifice fără să mai aștepte ciclul anual de raportare.

Daniel David subliniază că măsurile de finanțare, acreditare și clasificare a programelor de studiu vor fi fundamentate pe „date solide, comune și ușor de coroborat”, nu pe estimări fragmentare, ceea ce va crește predictibilitatea și va reduce disputele administrative între instituții.

Platforma este finanțată prin bugetul Ministerului Educației și Cercetării, completat de fonduri europene nerambursabile dedicate transformării digitale. Contractul de dezvoltare urmează să fie semnat, conform ministrului, în cel mult două luni, iar firma câștigătoare va avea la dispoziție un an pentru a livra versiunea stabilă.

Ministrul Educatiei confirmă că, în paralel, fiecare instituție de învățământ superior va primi ghiduri tehnice, webinare de instruire și asistență permanentă, pentru ca trecerea de la fișiere disparate la sistemul centralizat să nu perturbe activitatea curentă a facultăților.

Reprezentanții Institutului Național de Statistică salută inițiativa, apreciind că publicarea analizelor despre forța de muncă înalt calificată va deveni mai rapidă, iar ARACIS anticipează scurtarea semnificativă a ciclului de evaluare instituțională.

În viziunea comunității academice, cel mai important câștig rămâne recuperarea timpului „răpit” de birocrație, timp care poate fi redirecționat către predare și cercetare de calitate. Oficialul estimează că platforma va opera la capacitate deplină până la finele anului 2026, după o perioadă pilot națională inițială extinsă. Experții estimează că România va deține astfel cea mai completă radiografie internă a sectorului său universitar.

Redactia iDevice.ro

Disqus Comments Loading...