Simona Bucura‑Oprescu, ministrul Muncii, a transmis un mesaj oficial extrem de important, din functia pe care o detine, iar asta pentru ca a pus atentia pe potentialul generatiei nascute in libertate si pe responsabilitatea decidentilor de a transforma entuziasmul acesteia in dezvoltare reala. „Cred in Romania care creste odata cu tinerii sai!”, a declarat demnitarul, subliniind ca vitalitatea societatii depinde de felul in care adultii stiu sa cultive visele tinerilor si sa le ofere motive sa ramana acasa.
Simona Bucura‑Oprescu afirma ca tinerii de azi, obisnuiti cu valorile europene si cu dialogul democratic, au nevoie in egala masura de incredere si de instrumente concrete pentru a‑si construi viitorul. „Va indemn, dragi tineri, sa nu renuntati niciodata la visurile voastre!
Romania are nevoie de ideile, creativitatea si implicarea voastra chiar aici, in comunitatile in care v‑ati nascut”, a punctat Bucura‑Oprescu, mentionind ca sarcina institutiei pe care o conduce este sa ofere un prezent atat de atractiv incat optiunea de a pleca in strainatate sa nu mai para irezistibila.
Simona Bucura‑Oprescu explica si ca printre masurile anuntate se afla Programul START – Investește in calificare pentru viitor, care pune la dispozitia persoanelor de pana la 30 de ani cursuri de ucenicie platite cu durate cuprinse intre sase si treizeci si sase de luni. Initiativa isi propune sa creeze o punte directa intre cererea angajatorilor si pregatirea profesionala a absolventilor, astfel incat parcursul de la bancile scolii la primul contract de munca sa fie cat mai lin.
Pachetul destinat tinerilor include, de asemenea, peste 15.000 de locuri in tabere de vara si de iarna, considerate „laboratoare de coeziune sociala” in viziunea ministerului. Bugetul total alocat finantarii proiectelor de tineret si studentesti ajunge la 3 milioane de lei, distribuit egal catre cele doua categorii.
Valoarea maxima per proiect – 150.000 de lei – ofera organizatiilor sansa de a derula initiative ample, de la ateliere de antreprenoriat pana la campanii culturale. Pentru tinerii care pornesc la drum in viata personala, programele Family Start si Student Invest, alaturi de schema de sprijin pentru Fertilizare in Vitro, aduc instrumente financiare concrete.
Simona Bucura‑Oprescu dezvaluie si ca exista credite cu garantii de stat, burse si subventii medicale sunt menite sa reduca presiunea economica din primii ani de familie, de studiu sau de tratament. Ziua Tineretului nu se rezuma, insa, la discursuri.
Ministerul Muncii a coordonat o serie de evenimente desfasurate simultan in principalele centre universitare. La Timisoara, DJ‑ii au incins platanele in aer liber, in timp ce la Brasov un podcast special a dat glas perspectivelor studentesti asupra societatii.
Pitestiul a gazduit o caravana stradala dedicata culturii urbane, Galatiul un dialog intre liderii studentilor, iar la Iasi Filarmonica „Moldova” a oferit invitatii gratuite pentru un concert festiv. In Capitala, Complexul Tei a devenit scena competitiei „Games of Students 2025”, unde sportul si vocatiile creative s‑au intalnit intr‑o veritabila sarbatoare academica.
Simona Bucura‑Oprescu transmite si mesajul ca statul „nu poate fi un simplu spectator” la ambitiile tinerei generatii. Bucura‑Oprescu a reafirmat ca fiecare dintre programele amintite va fi monitorizat indeaproape, astfel incat rezultatele sa fie tangibile si masurabile. „Este datoria noastra sa construim un prezent care sa va inspire sa reusiti aici”, a conchis ea.
Prin promisiunea de sprijin financiar, educational si cultural, Ministerul Muncii transmite ca viziunea „Romaniei care creste odata cu tinerii sai” nu este doar un slogan festiv, ci un angajament administrativ ferm – unul ce urmareste sa transforme speranta intr‑un contract social autentic, semnat azi, de Ziua Tineretului.
This post was last modified on mai 2, 2025, 7:53 PM 19:53