Presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a sustinut astazi o serie de declaratii prin care a subliniat atat eforturile de consolidare a capacitatii aeriene militare, cat si importantele initiative diplomatice desfasurate cu partenerii din intreaga lume.
Volodimir Zelenski, intr-o abordare structurata, a prezentat stadiul actual al programului de avioane F-16, precum si planurile de viitor menite sa asigure pregatirea si utilizarea eficienta a flotei aeriene.
Intalnirea privind dezvoltarea flotei de aeronave militare a scos in evidenta trei aspecte cheie: avioanele F-16 deja livrate, aeronavele aflate in curs de aprovizionare si solutiile sistemice necesare pentru instruirea pilotilor si intretinerea platformelor. Presedintele a multumit tuturor aliatilor care contribuie la consolidarea actiunilor in aer, apreciind angajamentul comunitatii internationale fata de securitatea ucraineana.
In ceea ce priveste relatiile cu America Latina, Zelenski a declarat ca a discutat cu presedintele Ecuadorului, Daniel Noboa Azin, caruia i-a transmis felicitari pentru realegere si multumiri pentru sprijinul acordat suveranitatii si integritatii teritoriale a Ucrainei. Cei doi lideri au convenit sa aprofundeze dialogul politic si sa dezvolte un parteneriat economic, inclusiv prin importuri de produse agricole si prin negocierea unui acord de liber schimb. Echipele guvernamentale urmeaza sa lucreze in comun pentru formularea textului final al acestui acord.
Formatul Ucraina–America Latina a fost, de asemenea, un punct central al discutiilor. Presedintele Zelenski a subliniat importanta pasilor concreti pentru o implicare mai stransa, care sa reflecte atat interesele economice, cat si cele geopolitice ale regiunii.
In cadrul unui schimb de opinii cu prima-ministru al Danemarcei, Mette Frederiksen, Zelenski a pus accent pe necesitatea unei sustineri continue pentru obtinerea unei paci juste si durabile.
Cei doi oficiali au convenit sa intensifice coordonarea actiunilor diplomatice si sa promoveze propunerea Statelor Unite pentru un armistitiu complet si neconditionat. Presedintele a tinut sa remarce disponibilitatea Moscovei de a raspunde prin oprirea atacurilor si prin deschiderea efectiva catre negocieri de pace.
Pe plan intern, echipa guvernamentala ucraineana a raportat ieri semnarea acordului de parteneriat economic cu Statele Unite. Documentul, prezentat spre ratificare in Rada Suprema, a fost conceput fara prevederi de datorie si programeaza infiintarea unui Fond de Reconstrucţie destinat investitiilor si reinvestirii profiturilor pe teritoriul Ucrainei.
Zelenski a remarcat contributia decisiva a prim-viceprim-ministrului Iulia Svyrydenko, a Ministerului Economiei, precum si a Ministerelor de Finante si Justitie in transformarea acordului intr-un parteneriat real de egalitate.
In final, presedintele a mentionat ca discutia purtata cu presedintele american Donald Trump, in marja intalnirii de la Vatican, a generat primul rezultat concret al dialogului bilateral, conturand astfel o etapa istorica in relatia dintre cele doua state. Zelenski si-a exprimat speranta ca aceasta deschidere se va concretiza in noi progrese si initiative menite sa sprijine rezilienta si reconstructia Ucrainei.