X

Informarea Simonei Bucura-Oprescu de ULTIMA ORA cu Impactul Dispozitiilor Legii care a Reformat Romania

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, decis sa vorbeasca in mod oficial despre impactul major pe care l-a avut una dintre cele mai maris chimbari legislative din ultimii ani, sustinand ca actul normativ a deblocat majorarea drepturilor pentru milioane de beneficiari. „Prin noua reforma a pensiilor am reusit inclusiv eliminarea lui 9,4 la suta, care ar fi blocat cresterea acestora pana in 2070”, a afirmat Bucura‑Oprescu, referindu-se la plafonul inscris anterior in PNRR pentru cheltuielile cu pensiile.

Simona Bucura-Oprescu afirma ca raportul dintre pensiile din sistemul public, cele suportate din bugetul de stat si pensiile militare ajunge in 2024 la 9,44 la suta din PIB. Ea a subliniat ca acest nivel este superior plafonului renegociat si arata ca Romania isi poate permite cresteri. „Prin efortul comun facut prin adoptarea noii legi, noi toti am permis cresterea pensiilor romanilor”, a punctat Bucura‑Oprescu.

Ministrul Muncii a reamintit ca vechiul prag de 9,4 la suta ar fi inghetat bugetul de pensii pentru decenii, impiedicand ajustarea la inflatie si la evolutia salariilor. „Fara masura eliminarii pragului, pensionarii ar fi trebuit sa astepte pana in 2070 pentru recuperarea puterii de cumparare”, a avertizat ministrul, adaugand ca ridicarea restrictiei s-a obtinut in urma negocierilor purtate de Guvern la Bruxelles.

Simona Bucura-Oprescu a oferit si o explicatie matematica pentru cifrele anuntate. Conform calculelor prezentate, ponderea de 13,8 la suta a cheltuielilor totale cu pensiile, cumulata cu o crestere medie de 27 la suta a punctajelor, confirma scenariul de sustenabilitate prezentat de Ministerul Muncii. „Aritmetica este simpla”, a spus ea, indicand ca datele pot fi verificate la Institutul National de Statistica.

Un alt capitol al reformei a vizat recunoasterea veniturilor nepermanente realizate in perioada de activitate. Ministrul a explicat ca noua grila va lua in calcul sporurile si alte castiguri neregulate care pana acum erau ignorate, „pentru ca romanii sa isi valorifice toate contributiile de asigurari sociale”.

In plus, legea pastreaza drepturile privind pensia de urmas: sotul supravietuitor si copiii pot beneficia de pensie pana la 27 de ani, daca acestia continua studiile. Schimbarile in cuantumul pensiilor sunt deja vizibile, a subliniat Bucura‑Oprescu, care a prezentat un tablou comparativ.

Simona Bucura-Oprescu subliniaza foarte clar faptul ca, daca inaintea reformei doar 435.000 de persoane incasau intre 3.000 si 4.000 de lei, acum numarul lor a urcat la 780.000. Segmentul 4.000‑5.000 de lei includea 158.000 de pensionari, iar in prezent a ajuns la 494.000. In intervalul 5.000‑6.000 de lei, cresterea este de la 148.000 la 477.000 de beneficiari. „Aceasta este realitatea”, a subliniat ministrul.

Simona Bucura‑Oprescu a insistat ca legea este „corecta, muncita si mult asteptata”. Ea a reamintit principiul contributivitatii, amintind ca cei care au avut un istoric lung de munca au beneficiat de majorari substantiale, in timp ce beneficiarii unor stimulente speciale „nu au pierdut nimic”. „Romanii considera firesc ca au primit drepturile muncii lor, iar romanii vad”, a afirmat ea.

Simona Bucura-Oprescu a respins criticile venite din partea opozitiei, catalogand unele luari de pozitie drept „discursuri construite pe neadevaruri”. „Nu voi accepta ca munca noastra sa fie denigrata. Nu trebuie transformata intr-o discutie politica, discutia despre viata oamenilor”, ministrul muncii incercand sa evidentieze cat de mult beneficiaza romanii de pe urma ei.

Redactia iDevice.ro

This post was last modified on mai 2, 2025, 8:52 AM 08:52

Disqus Comments Loading...