X

Ordinul CONTROVERSAT al Ministrului Educatiei Semnat cu Masuri Vizand Toate Scolile Romaniei

Ministrul Educatiei, Daniel David, a semnat si publicat in Monitorul Oficial un ordin controversat, iar asta deoarece documentul aproba procedura prin care unitatile de invatamant preuniversitar pot utiliza camere audio video in scop preventiv. Masura, marcheaza, potrivit oficialului, intrarea intr-o noua etapa a reformei sistemului, una in care siguranta comunitatii scolare devine baza procesului didactic.

“Scolile noastre devin mai sigure si prin monitorizarea audio video neintruziva”, a subliniat ministrul, argumentand ca responsabilitatea sa este de a garanta un cadru in care actul educational se desfasoara nu doar eficient, ci si “intr-un context in care toti actorii se simt in siguranta si au o calitate buna a vietii”. Publicarea ordinului, a recunoscut el, pune capat unei dezbateri prelungite si transforma in realitate un plan convenit deja la nivel legislativ in anii anteriori.

Ministrul Educatiei a aratat ca demersul tehnologic nu apare izolat, ci ca parte a unei arhitecturi ample de politici educationale. “Suntem in plina analiza, propuneri de politici si inceput de reforme pentru a eficientiza actul educational”, a precizat ministrul, adaugand ca, in paralel, a fost proiectat “un sistem care sa asigure contextul adecvat acestei eficientizari”.

In opinia sa, simpla prezenta a comportamentelor agresive sau a consumului de droguri, chiar daca statisticile le plaseaza sub nivelul unor state dezvoltate, ramane “de neacceptat” in scolile romanesti.

Ministrul Educatiei a enumerat trei directii strategice ce insotesc implementarea camerelor audio video. Prima vizeaza protectia spatiului din jurul scolilor prin colaborare structurata cu Ministerul Afacerilor Interne si cu autoritatile locale.

A doua acopera interiorul unitatii, unde educatia formala si nonformala, valorile prosociale si regulamentele interne trebuie sa sustina o cultura organiza­tionala protectiva. A treia directie priveste interventia prin prevenire si tratament, desfasurata atat in scoala, cat si in cooperare cu servicii specializate externe, conform ghidurilor existente pentru managementul cazurilor de violenta.

Daniel David a anuntat ca saptamana “Scoala altfel” va fi folosita ca laborator pentru familiarizarea elevilor si cadrelor didactice cu noua viziune, urmand ca alte masuri sa fie comunicate ulterior la nivel central sau de catre unitatile scolare. El sustine ca existenta unor inregistrari va functiona ca factor de descurajare a abaterilor, dar si ca instrument care, prin transparenta, poate creste increderea reciproca intre elevi, profesori si parinti.

Daniel David a reamintit ca discutia despre supravegherea audio video “trena de prea mult timp”, desi toti actorii relevanti isi exprimasera pozitia, iar cadrul legal era deja definit. “A fost timpul actiunii, pentru a ne proteja scoala”, a concluzionat el, invitand comunitatile educative sa priveasca tehnologia nu ca pe un instrument de control, ci ca pe un sprijin esential in crearea unui mediu propice invatarii.

Prin Ordinul nr. 3781/2025, scolile primesc un instrument suplimentar de aparare impotriva violentei si a altor fenomene perturbatoare, parte a unui efort mai larg de reconstruire a sistemului educational pe baze moderne si sigure.

Raman, totusi, in discutie detaliile tehnice ale instalarii, finantarea si modul concret prin care consiliile profesorale si asociatiile de parinti vor decide asupra amplasarii dispozitivelor, chestiuni pe care ministerul promite sa le precizeze curand.

Redactia iDevice.ro

This post was last modified on mai 2, 2025, 8:39 AM 08:39

Disqus Comments Loading...