Ministerul Apararii a facut publica o serie de activitati desfasurate de militarii romani in cadrul unor misiuni si exercitii la nivel multinational, subliniind angajamentul Romaniei pentru descurajare, asigurare si cooperare in cadrul Aliantei Nord-Atlantice.
Ministerul Apararii detaliaza participarea avioanelor tactice, exercitiile de instruire antitanc si operatiunile de aparare antiaeriana care au consolidat increderea partenerilor si unitatea fortelor aliate.
In cadrul ultimei rotatii a Fortelor Aeriene si Aerospatiale spaniole, Ministerul Apararii anunta dislocarea unei aeronave tactice multirol Airbus A400M la Baza 57 Aeriana “Capitan aviator Constantin Cantacuzino” de la Mihail Kogalniceanu.
Ministerul Apararii spune ca timp de doua luni, A400M a efectuat misiuni esentiale de realimentare in aer pentru diverse tipuri de aeronave NATO prezente in spatiul aerian al Romaniei, fie pentru exercitii programate, fie pentru operatiuni de politie aeriana intarita.
Ministerul Apararii a subliniat ca interventia acestei platforme strategice a crescut capacitatea de descurajare in regiune si a oferit un plus de siguranta tuturor partenerilor implicati. De asemenea, comunicatul prezinta povestea capitanului Antonio Barba, pilotul spaniol cu cele mai multe ore de zbor pe A400M, subliniind experienta care asigura succesul acestor misiuni.
Ministerul Apararii a mai scos in evidenta instruirea comuna a Plutonului Antitanc “Black Lions” in Slovacia, parte a Grupului de Lupta Multinational NATO din aceeasi tara.
Militarilor romani li s-a alaturat personal din Portugalia, Spania si Slovenia, pentru schimb de experienta in trageri cu armamentul usor de infanterie si pentru un concurs de stafeta organizat de contingentul portughez, dedicat aniversarii Brigazii Mecanizate a Armatei Portugaliei.
Aceasta etapa de pregatire a demonstrat modul in care Ministerul Apararii faciliteaza interoperabilitatea si coeziunea intre fortele aliate, consolidand procedurile tactice si spiritul de echipa in conditii de teren variat.
O alta activitate relevanta prezentata de Ministerul Apararii este exercitiul de rezolvare a unei situatii tactice desfasurat de Detasamentul de Aparare Antiaeriana “Gheparzii Transilvani” in poligonul Klusy din Polonia.
Scopul principal a fost dezvoltarea capacitatii de reactie rapida, aplicarea procedurilor operationale standard si intarirea colaborarii intre militarii romani si cei din structurile de comanda NATO. Prin aceasta initiativa, Ministerul Apararii subliniaza importanta pregatirii constante in mediu multinational si rolul esential al tehnicilor moderne de aparare antiaeriana.
Ministerul Apararii mentioneaza cooperarea dintre militarii romani si italieni din Detasamentul de Aviatie EUFOR si colegii cehi din Batalionul Multinational al operatiunii EUFOR ALTHEA, in Camp Butmir.
Activitatile de tip fast rope au fost realizate impreuna cu cei doi caini specializati in identificarea persoanelor si substante suspecte, demonstrand complexitatea si diversitatea rolurilor asumate de fortele Romaniei in misiuni de mentinere a pacii.
Prin aceste informari, Ministerul Apararii scoate in evidenta contributia activa a Armatei Romane la securitatea euro-atlantică, subliniind conceptul de descurajare, asigurare, incredere si unitate. Fiecare misiune prezentata reflecta angajamentul Romaniei de a sustine standarde inalte de interoperabilitate, de a raspunde prompt amenintarilor si de a construi relatii solide cu partenerii din cadrul NATO si UE.
Impactul acestor operatiuni confirma rolul strategic al Romaniei in arhitectura de securitate regionala si intareste imaginea Ministerului Apararii ca motor al cooperarii militare internationale.
This post was last modified on mai 2, 2025, 11:31 PM 23:31