Ministerul Afacerilor Interne a anuntat ca, de la debutul procesului de vot si pana in acest moment, au fost inregistrate 146 de sesizari privind potentiale incidente electorale. Conform comunicatului MAI, nu au fost semnalate situatii deosebite din punctul de vedere al atributiilor structurilor de ordine publica, toate cazurile fiind gestionate in parametrii normali.
MAI afirma ca, dintre cele 146 de sesizari, trei categorii principale au fost evidentiate de autoritati. Un numar de 23 de semnalari au intrat in afara competentei MAI si au fost declinate catre Autoritatea Electorala Permanenta sau catre birourile electorale judetene.
Alte 22 de alerte au vizat comercializarea sau consumul de bauturi alcoolice pe o raza de 500 de metri in jurul localului sectiei de votare, in conditiile interdictiei prevazute de lege. De asemenea, 21 de sesizari au reclamat continuarea propagandei electorale dupa incheierea campaniei, ceea ce reprezinta o incalcare a normelor in vigoare.
In randul situatiilor punctuale raportate se numara si o sesizare inregistrata la Inspectoratul de Politie Judetean Constanta, unde reprezentantii unui partid politic au semnalat prezenta unor nume de persoane decedate pe listele cu drept de vot.
Verificarea directa a datelor a demonstrat ca aspectele reclamate nu se confirmau. In sudul tarii, la Mehedinti, o persoana a fost sanctionata contraventional dupa ce ar fi sfatuit un alegator cu privire la candidatul pe care ar fi trebuit sa-l voteze.
In municipiul Buzau, politistii au intervenit dupa ce un alegator aflat sub influenta alcoolului a incercat sa voteze prezentand o carte de identitate expirata. Atitudinea agresiva indreptata impotriva membrilor comisiei de vot a necesitat solicitarea interventiei fortelor de ordine.
In judetul Neamt, la localitatea Timisesti, un alt cetatean s-a prezentat la urne cu un act anulat, insa a reusit totusi sa-si exprime optiunea. La nivelul Capitalei, MAI a inregistrat cazul unui pacient internat care a votat prin urna mobila desi o instanta i-a interzis exercitarea dreptului de vot.
Intr-un alt incident, la Petroşani, comisia de vot a permis unui internat sa voteze fara ca acesta sa fi cerut prealabil urna mobila, fapt notificat Biroului Electoral Judetean Hunedoara. De asemenea, Biroul Electoral Judetean Ilfov a sesizat politia in legatura cu intrarea unui candidat in sectia de votare insotit de mai multi sustinatori.
Politistii din Bucuresti s-au autosesizat in urma unui incident atipic: un alegator a aplicat stampila pe buletin in fata celorlalti si a aratat continutul acestuia, apoi a introdus buletinul in urna. Totodata, au fost semnalate cazuri de persoane care si-au schimbat resedinta cu mai putin de sase luni inainte de scrutin, dar au votat la alegerile locale.
Ministerul precizeaza ca procedurile au fost respectate in toate situatiile si ca nu exista incidente majore. Urmatoarea conferinta de presa va avea loc astazi, la ora 20.00.