Sebastian Burduja, ministrul Energiei, s-a aflat la Istanbul, la Summitul International al Resurselor Naturale, raspunzand invitatiei omologului sau turc, Alparslan Bayraktar. Evenimentul a reunit oficiali si specialisti din domeniul energetic pentru discutii aplicate privind securitatea aprovizionarii si dezvoltarea colaborarii bilaterale.
Sebastian Burduja afirma in mod oficial ca in cursul reuniunii, cei doi demnitari au evidentiat necesitatea consolidarii relatiilor romano-turce in contextul unui mediu regional marcat de tensiuni si incertitudini.
Tema centrala a interventiei ministrului Burduja a fost semnarea primului memorandum de cooperare in sectorul energetic dintre Romania si Turcia. Documentul stabileste cadrul legal pentru livrari de gaze naturale din Turcia catre Romania, cu un volum potential de pana la patru milioane de metri cubi pe zi, in situatii de necesitate.
Acest acord vizeaza crearea unei alternative fiabile in aprovizionarea cu gaze, contribuind la stabilitatea energetica nationala. Potrivit declaratiilor oficiale, memorandum-ul asigura un mecanism flexibil de activare a livrarilor, adaptat la evolutiile pietei si la eventuale perturbari ale fluxurilor conventionale de gaze.
In conditiile in care dependenta energetica ramane un subiect de maxima importanta, acest instrument bilateral reprezinta o garantie in plus pentru Romania, atat din perspectiva securitatii energetice, cat si din cea a negocierilor comerciale cu furnizorii traditionali.
Discutiile au inclus si proiectele de exploatare a gazelor din Marea Neagra, in special perimetrul Neptun Deep, al carui stadiu de implementare a fost analizat pe larg. Ministrul a subliniat progresele facute in constructia gazoductului Tuzla–Podisor, element esential pentru conectarea surselor din Marea Neagra la infrastructura interna. In plus, a fost evidentiata deschiderea investitorilor turci fata de proiectele romanesti de energie verde, atat solara, cat si eoliana, punand accent pe nevoia de parteneriate pe termen lung.
Sebastian Burduja a atras atentia asupra drumului pe care Romania il va urma in viitorul apropiat: „Suntem in fata unui test fundamental de orientare ca tara. Ramine Romania pro-Vest, predictibila si respectata, sau devine vulnerabila, expusa izolarii toxice?” In opinia sa, raspunsul la aceasta intrebare nu depinde doar de deciziile de la nivel inalt, ci si de mentalitatea si constiinta fiecarui cetatean.
Ministrul a insistat asupra necesitatii unui discurs clar si coerent in plan intern, mentionand ca lupta pentru credibilitate si incredere are loc nu numai pe plan extern, ci mai ales in spatiul public romanesc. El a subliniat ca asumarea unei pozitii ferme, dar echilibrate, si promovarea valorilor pro-vestice sunt vitale pentru consolidarea statutului Romaniei in regiune.
In incheiere, Sebastian Burduja a remarcat ca momentul actual nu cerete doar prezenta, ci si curaj si luciditate din partea decidentilor politici si a societatii civile. Memorandumul semnat cu Turcia reprezinta primul pas concret intr-o perioada care va defini, dupa cum a afirmat el, orientarea strategica a tarii in urmatorii ani.
This post was last modified on mai 6, 2025, 11:43 PM 23:43