X

Decizia Ambitioasa a Simonei Bucura-Oprescu de ULTIMA ORA cu o Initiativa Nationala Prioritara

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a dispus initierea oficiala a unei initiative cu importanta extrem de serioasa, deoarece in tandem cu Autoritatea Nationala pentru Calificari au anuntat lansarea unui proiect national ambitios dedicat modernizarii sistemului de formare profesionala din Romania.

Simona Bucura-Oprescu explica pentru toti romanii faptul ca initiativa vizeaza actualizarea, revizuirea si dezvoltarea unor standarde ocupationale si calificari profesionale noi, corelate cu realitatile economice si tehnologice ale prezentului si viitorului.

Prin acest demers, autoritatile doresc sa raspunda provocarilor generate de transformarea digitala, schimbarile climatice si evolutiile pietei muncii, asigurand pregatirea adecvata a angajatilor pentru noile cerinte ale economiei. Materializarea proiectului se va face prin colaborarea stransa cu experti din toate sectoarele economice, fiecare domeniu beneficiind de contributia specialistilor pentru a defini competentele necesare.

Simona Bucura-Oprescu spune ca, pana in anul 2029, peste 380 de standarde ocupationale si calificari vor fi actualizate sau elaborate de la zero. Acest calendar ambitios urmareste sa acopere atat meseriile traditionale, cat si profesiile emergente, asigurand un echilibru intre competentele tehnice si cele orientate spre inovatie. Proiectul include etape de consultare, testare si implementare, pentru a garanta relevanta si calitatea noilor standarde.

Principala tinta a acestei initiative este sa ofere angajatilor oportunitati de instruire adaptate nevoilor reale ale pietei muncii, cu accent pe competente moderne: digitale, verzi, tehnice si antreprenoriale. Astfel, cei care vor participa la programele de formare vor fi mai bine echipati pentru a face fata schimbarilor rapide din industrie si pentru a se reinventa profesional atunci cand este necesar.

Simona Bucura-Oprescu a subliniat importanta sustinerii dezvoltarii de noi competente, afirmand: „Prioritatea noastra este sa sprijinim dezvoltarea de noi competente pentru angajati, astfel incat acestia sa aiba acces real pe piata muncii, in meseriile prezentului si viitorului. Prin actualizarea standardelor ocupationale, construim o piata a muncii moderna, adaptata nevoilor reale ale angajatorilor si provocarilor economice actuale.”

Din perspectiva angajatilor, proiectul va aduce beneficii semnificative. Acestia vor avea acces la cursuri si calificari adaptate contextului economic si tehnologic actual, ceea ce va spori sansa de a obtine un loc de munca mai bun sau de a face trecerea catre domenii conexe, prin programe de reconversie profesionala. In plus, competentele digitale si antreprenoriale dobandite vor facilita integrarea intr-o piata a muncii tot mai competitiva.

Simona Bucura-Oprescu dezvaluie ca angajatorii vor putea, la randul lor, sa recruteze forta de munca calificata conform cerintelor lor specifice, contribuind activ la definirea si validarea noilor standarde ocupationale. Aceasta colaborare va asigura o mai buna aliniere intre oferta de formare profesionala si nevoile reale ale companiilor, generand un impact pozitiv asupra productivitatii si calitatii serviciilor.

Finantat prin Fondul Social European Plus, proiectul are o valoare totala de 19,6 milioane de lei, dintre care peste 15 milioane provin din fonduri europene nerambursabile. Investitia semnificativa reflecta angajamentul autoritatilor de a consolida sistemul national de calificari si de a sprijini dezvoltarea durabila a fortei de munca.

Pe masura ce initiativa se va derula in urmatorii ani, efectele se vor resimti in transformarea pietei muncii, in cresterea gradului de ocupare si in sporirea competitivitatii economice la nivel national. Modernizarea formarii profesionale reprezinta un pas esential in adaptarea Romaniei la provocarile globale si in consolidarea unei economii axate pe inovatie si competitivitate semnificativa.

Redactia iDevice.ro

This post was last modified on mai 7, 2025, 11:11 PM 23:11

Disqus Comments Loading...