X

Elevii Vizati de Dispozitiile Ministrului Educatiei de ULTIMA ORA cu Masurile Implementate la Nivel National

Ministrul Educatiei, Daniel David, a anuntat ca Romania, prin Ministerul Educatiei si Cercetarii, alaturi de alte 90 de tari, participa la implementarea studiului international PISA 2025. Faza principala a acestui proiect va fi administrata de Institutul de Stiinte ale Educatiei, in calitate de Centru National, intre 12 mai si 9 iunie 2025.

Ministrul Educatiei spune ca, PISA reprezinta Programul pentru Evaluarea Internationala a Elevilor, initiat de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE). Studiul, repetat la fiecare trei ani, masoara capacitatea tinerilor de 15 ani de a rezolva probleme si de a gasi solutii aplicabile unor situatii din viata reala in domeniile lectura, matematica si stiinte.

Editia 2025 introduce evaluarea in limba straina prin instrumentul Foreign Language Assessment (FLA) si domeniul inovator Learning in Digital World (LDW). Pentru a asigura o imagine cat mai relevanta, PISA 2025 include si chestionare de context, respectiv Chestionarul scolii si Chestionarul elevului, obligatorii pentru toate tarile participante.

Ministrul Educatiei dezvaluie si ca la studiul PISA 2025 sunt implicati 10.362 de elevi de 15 ani, selectati aleatoriu din 321 de scoli gimnaziale, licee si scoli profesionale din mediul urban si rural, constituind un esantion reprezentativ la nivel national. Dintre acestia, 1.477 de elevi din 66 de unitati de invatamant sustin testarea in limba maghiara.

Romania introduce pentru prima data instrumentul Foreign Language Assessment (FLA) la 2.149 de elevi, pentru evaluarea competentelor in limba engleza. In plus, in cadrul studiului participa 2.015 profesori, iar in premiera se administreaza chestionare suplimentare adresate profesorilor de stiinte, profesorilor de limba engleza si parintilor elevilor.

Ministrul Educatiei confirma ca sesiunile de evaluare dureaza aproximativ patru ore: 15 minute introducere, doua sesiuni de test cognitiv a cate 60 de minute cu o pauza scurta, 15 minute pauza si 45-50 de minute pentru chestionarul elevului si cel TIC. Toate instrumentele sunt aplicate digital, cu exceptia chestionarului parintelui.

In fiecare unitate de invatamant, administrarea se desfasoara intr-o singura zi, in sesiuni paralele sau succesive, la date stabilite impreuna cu conducerea scolii. Intregul proces urmeaza metodologia internationala si este insotit de manuale detaliate pentru fiecare instrument.

Ministrul Educatiei nu uita sa explica faptul ca raspunsurile elevilor si ale profesorilor sunt incarcate direct in platforma PISA 2025, in timp ce chestionarele parintilor sunt transcrise intr-o baza de date dedicata de personalul Centrului National. Confidentialitatea datelor este garantata: niciun elev sau nicio scoala nu apare identificat in rapoartele nationale sau internationale.

Rezultatele nu furnizeaza scoruri individuale si nu urmaresc comparatii personale, ci ofera autoritatilor date esentiale pentru proiectarea si implementarea politicilor educationale bazate pe dovezi. Fiecare elev participant primeste o diploma personalizata, subliniind importanta contributiei sale la acest studiu international.

Participarea Romaniei la PISA 2025 furnizeaza o imagine detaliata asupra competentelor elevilor si permite identificarea celor mai bune practici din sistemele educationale performante la nivel mondial. Datele vor ajuta decidentii sa adapteze interventii si sa sprijine pregatirea elevilor pentru continuarea studiilor si integrarea profesionala.

Pentru elevi, PISA 2025 reprezinta nu doar un test, ci o provocare si o oportunitate de a se masura cu colegi din peste 90 de tari, rezolvand probleme inspirate din situatii reale. Romania isi reconfirma angajamentul fata de calitate si inovatie in educatie.

Redactia iDevice.ro

This post was last modified on mai 7, 2025, 11:16 PM 23:16

Disqus Comments Loading...