Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a initiat proiectul de ordin pentru completarea si modificarea Ordinului ministrului transporturilor, constructiilor si turismului nr. 2.119/2005, care reglementeaza activitatile interzise angajatilor Autoritatii Navale Romane (ANR).
Sorin Grindeanu explica in mod oficial pentru toti romanii din intreaga tara ca masura urmareste consolidarea integritatii si impartialitatii personalului ANR si prevenirea conflictelor de interese in exercitarea atributiilor de putere publica.
In expunerea de motive, ministrul Sorin Grindeanu precizeaza ca ultimul act normativ de actualizare a ordinului a fost emis in 2009, iar de atunci s-au schimbat atat mediul institutional, cat si cerintele de etica si transparenta.
Avand in vedere necesitatea pastrarii caracterului autonom si impartial al activitatilor ANR, este esentiala introducerea de prevederi suplimentare care sa previna orice situatie in care personalul nostru ar putea sa aiba un interes contractual sau profesional in institutiile pe care le autorizeaza si monitorizeaza.
Sorin Grindeanu explica si ca principalul obiectiv al noii reglementari este interzicerea desfasurarii de activitati didactice de catre personalul de specialitate al ANR in cadrul furnizorilor de educatie, formare profesionala sau perfectionare care organizeaza cursuri pentru obtinerea si mentinerea brevetelor si certificatelor de capacitate a personalului navigant ori pentru certificate internationale de conducator de ambarcatiune de agrement.
Aceste activitati sunt aprobate si monitorizate de ANR, iar implicarea cadrelor ANR in predarea acestor cursuri ar putea conduce la conflicte de interese sau la suspiciuni privind obiectivitatea procesului de autorizare si control.
Sorin Grindeanu subliniaza ca interdictia nu aduce atingere dreptului la munca, garantat de Constitutie si de Codul Muncii, insa restrictioneaza exercitarea unor activitati in stransa legatura cu sfera responsabilitatilor conferite prin lege Autoritatii Navale Romane.
Scopul este de a preveni situatii in care un specialist ANR, in timpul exercitarii prerogativelor de putere publica, ar putea sa fie subcontractat de o firma supusa controlului propriu. Astfel, asiguram integritatea, transparenta si supremaĊ£ia interesului public.
In acelasi timp, proiectul de ordin introduce o exceptie pentru activitatile didactice desfasurate de personalul ANR in institutii de invatamant care nu se afla sub incidenta aprobarii ANR. Aceasta masura are rolul de a nu restrictiona posibilitatile cadrelor didactice de a preda in alt context, mentinand un echilibru intre obligatiile institutionale si libertatea profesionala.
Sorin Grindeanu afirma ca noile dispozitii vor avea efecte pozitive atat in plan juridic si administrativ, cat si in ceea ce priveste consolidarea increderii publice in impartialitatea si independenta Autoritatii Navale Romane. In absenta acestor modificari, s-ar putea genera situatii in care personalul ANR sa participe simultan la activitati de autorizare, control sau inspectie si, in acelasi timp, sa aiba un interes economic sau contractual in entitatile verificate.
Proiectul de ordin este supus in prezent consultarii interministeriale si va fi inaintat spre aprobare Guvernului odata ce va primi avizele necesare. Daca va fi adoptat, ANR va dispune de un cadru normativ actualizat, care sa garanteze obiectivitatea deciziilor administrative si sa intareasca masurile de prevenire a conflictelor de interese.
Ministrul Grindeanu a incheiat prin a sublinia importanta transparentei si a eticii in sectorul transporturilor maritime, apreciind ca modificarile propuse reflecta angajamentul Guvernului de a pastra integritatea institutiilor publice.
This post was last modified on mai 8, 2025, 1:42 PM 13:42