X

Sansa IMPORTANTA pentru Romania cu Anunturile Ministrului Energiei Vizand Initiative Nationale

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anuntat astazi, la sediul Ministerului de la Bucuresti, o actiune extrem de importanta pentru viitorul Romaniei, vizand sosirea delegatiei Bancii Europene de Investitii (BEI), compusa din specialistii care gestioneaza Fondul pentru Modernizare.

Acest mecanism pune la dispozitia Romaniei 14 miliarde euro nerambursabili, in vederea finantarii proiectelor de modernizare a infrastructurii energetice. In ultimii doi ani, sub conducerea sa, tara noastra a devenit campioana europeana la absorbtia de granturi din acest Fond — o performanta care plaseaza Romania pe primul loc la nivelul Uniunii Europene.

Succesul Romaniei in atragerea de fonduri a fost recunoscut de expertii BEI, care au apreciat ritmul sustinut si transparenta procesului de selectie a proiectelor. Romania va gazdui in aceasta toamna, la Bucuresti, cea de-a doua sesiune din 2025 a Comitetului de Investitii al Fondului pentru Modernizare, eveniment care confirma increderea institutiei financiare europene in capacitatea noastra de a gestiona resurse importante.

Din valoarea totala a granturilor aprobate pe mandatul lui Burduja, in jur de 10 miliarde euro, peste 6,25 miliarde euro au fost deja virate in tara si investite in dezvoltarea infrastructurii energetice, in proiecte de productie si sisteme de stocare. Aceste investitii, finantate gratuit din surse europene, sunt menite sa reduca costul facturilor la energie, sa asigure un nivel crescut de siguranta si sa intareasca competitivitatea economica a Romaniei.

Ministrul a subliniat ca fondurile europene reprezinta in prezent sansa de a realiza proiecte majore fara a pune presiune pe bugetul national. „Romania a trecut printr-o transformare majora datorita banilor europeni. Accesul la astfel de resurse, altadata doar un ideal, a devenit realitate, permitandu-ne sa construim un viitor mai sigur si mai prosper pentru fiecare cetatean”, a declarat Burduja.

In continuare, el a adresat multumiri echipei din Ministerul Energiei pentru efortul constant de a identifica si implementa proiectele eligibile. „Munca lor supraomenesca a adus aceste miliarde de euro pentru energia Romaniei de maine. Ziua de astazi reprezinta o satisfactie profesionala: expertii BEI afirma ca alte state europene ar trebui sa invete din exemplul nostru”, a adaugat ministrul.

Contextul geopolitic actual, marcat de incertitudini privind securitatea energetica la nivel european, a fost insotit de un apel la responsabilitate si solidaritate. Romania isi poate asuma rolul de pilon de stabilitate in regiune, a subliniat Burduja, potrivit caruia avantajul competitiv al tarii face diferenta atunci cand vecinii se confrunta cu riscuri la adresa sigurantei energetice.

Un pas concret in aceasta directie este proiectul Neptun Deep, in cadrul caruia OMV Petrom, in parteneriat cu Romgaz, a semnat un acord cu Energocom SA din Republica Moldova pentru furnizarea de gaze extrase din perimetrul offshore de la Marea Neagra. Contractul vizeaza livrarea de gaze naturale catre Republica Moldova, considerata „fratele de peste Prut”, dupa cum a mentionat ministrul.

Burduja a calificat Neptun Deep drept „scut pentru securitatea energetica a Europei si regiunii”, un instrument de protectie impotriva presiunilor si santajului exercitate de Kremlin. „Timpurile in care robinetele erau inchise si deschise strategic pentru control si santaj trebuie sa ramana istorie. Multi ani au folosit resursele energetice la fel de brutal precum isi folosesc fortele armate la granita de est a Romaniei”, a punctat el.

In viziunea ministrului Energiei, Romania dispune acum de o oportunitate unica de a deveni un furnizor de securitate si stabilitate energetica pentru partenerii din regiune. El a insistat asupra necesitatii accelerarii tuturor proiectelor majore energetice, avertizand ca orice pas inapoi inseamna vulnerabilitate si expunere la jocurile geopolitice ale puterilor externe.

Discursul s-a incheiat cu un indemn la unitate si determinare: pastrarea independetei si securitatii energetice a Romaniei, precum si asigurarea accesului la resurse pentru romanii de pe ambele maluri ale Prutului, trebuie sa ramana obiectivul primordial al guvernului. „Fratii in veci vor fi frati”, a conchis ministrul, reafirmand legatura puternica dintre cele doua state si responsabilitatea Romaniei in calitate de actor regional de incredere.

Redactia iDevice.ro

This post was last modified on mai 7, 2025, 11:03 PM 23:03

Disqus Comments Loading...