X

Documentul Hotararii Simonei Bucura-Oprescu de ULTIMA ORA cu Regulile Masurilor Gandite pentru Romani

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a pus bazele unei serii de norme metodologice extrem de importante pentru foarte multi romani, iar asta pentru ca ele sunt menite sa clarifice modul de acordare a sprijinului financiar destinat cresterii natalitatii in Romania.

Simona Bucura-Oprescu subliniaza ca aceste reguli stabilesc principiile si cadrul general prin care beneficiarii eligibili pot accesa fonduri prin Programul social de interes national de sustinere a cuplurilor si a persoanelor singure. Initiativa vizeaza cuplurile infertile, fie ca sunt casatorite sau necasatorite, precum si femeile singure infertile, care doresc sa apeleze la tratamente si proceduri medicale specializate.

Sprijinul financiar se acorda pentru doua destinatii principale: achizitia medicamentelor recomandate de specialisti in obstetrica-ginecologie cu competente in infertilitate si reproducere umana asistata medical si efectuarea procedurilor medicale specifice.

Simona Bucura-Oprescu a stabilit printr-un ordin ca procesul de alocare a fondurilor urmeaza prevederile din Codul Fiscal, astfel incat aceste sume nu vor fi considerate venit impozabil si nu vor afecta drepturile sociale legate de consumatorul vulnerabil de energie sau de venitul minim de incluziune.

Prin aceasta masura, autoritatile asigura ca asistenta financiara pentru fertilizare in vitro si tratamente conexe nu este grevata de povara fiscala si nu influenteaza obtinerea altor forme de sprijin social. Unul dintre elementele cheie ale Programului este posibilitatea de a aplica pentru maximum trei proceduri medicale distincte in decursul unui an calendaristic.

Aceasta limita a fost stabilita pentru a echilibra nevoile beneficiarilor cu capacitatea sistemului medical de a asigura calitate si accesibilitate. Sprijinul acordat se materializeaza prin emiterea a doua vouchere digitale, valabile timp de 12 luni de la data eliberarii, care pot fi folosite exclusiv in farmaciile si unitatile sanitare partenere.

Simona Bucura-Oprescu a luat hotararea ca voucherul dedicat medicamentelor are o valoare nominala de 5000 lei si poate acoperi costurile tratamentelor stabilite de medicul specialist colaborator al unitatii sanitare partenere. Acesta include orice medicament necesar pentru stimularea ovulatiei sau alte terapii complementare recomandate in cadrul procedurilor de reproducere asistata.

Prin intermediul acestui voucher, pacientii pot achizitiona produsele farmacologice fara a suporta costuri aditionale din bugetul personal. In paralel, voucherul rezervat procedurilor medicale este in cuantum de 10000 lei.

Aceasta suma este destinata acoperirii partiale a costurilor aferente interventiilor specifice, precum fertilizarea in vitro, injectii pentru prelevarea de ovocite, proceduri de cultivare si transfer embryonic. Suma poate fi utilizata doar pentru serviciile acordate de unitatile sanitare partenere agreate in cadrul Programului, garantand astfel standarde ridicate de calitate si siguranta medicala.

Simona Bucura-Oprescu vrea ca beneficiarii sa aiba obligatia de a demara procedura de fertilizare in vitro in termen de maximum sase luni de la emiterea voucherelor. In situatia in care nu pot incepe tratamentul in acest interval, acestia trebuie sa notifice Ministerul Muncii si sa solicite, inainte de expirarea termenului initial, prelungirea perioadei de demarare.

Prelungirea poate fi acordata pentru maximum trei luni, doar pe baza unor documente medicale care atesta motivele temeinic justificate, iar decizia definitiva apartine autoritatii emitente. Normele prevad, de asemenea, ca beneficiarul nu poate schimba unitatea sanitara partenera dupa ce dosarul a fost declarat eligibil.

Simona Bucura-Oprescu afirma ca aceasta prevedere are rolul de a mentine coerenta traseului medical si a evita intarzieri in procesul de tratare. Prin includerea unei retele de parteneri agreati, Programul urmareste sa asigure acces egal la servicii de calitate pe intreg teritoriul Romaniei.

In concluzie, noile norme metodologice semnate de Simona Bucura-Oprescu asigura un cadru clar si transparent pentru sprijinirea cuplurilor si persoanelor singure infertile.

Prin oferirea unor vouchere digitale neimpozabile si reguli clare de utilizare, Programul social de interes national isi propune sa devina un instrument eficient in cresterea natalitatii si in sprijinirea dreptului la familie pentru toti cei care se confrunta cu probleme de fertilitate.

Redactia iDevice.ro

This post was last modified on mai 9, 2025, 6:43 PM 18:43

Disqus Comments Loading...