Ministrul Educatiei, Daniel David, confirma o Hotarare de Guvern noua, pe care vrea sa o adopte in perioada imediat urmatoare, deoarece prin ea Societatea de Geografie din Romania este recunoscuta drept asociatie de utilitate publica.
Ministrul Educatiei explica faptul ca aceasta decizie marcheaza incheierea unui proces de regularizare istorica si institutionala pentru organizatia care, de mai bine de un secol, contribuie la dezvoltarea geografiei ca disciplina stiintifica si la formarea profesionala a cadrelor didactice si cercetatorilor.
Daniel David a evidential radacinile vechi ale Societatii de Geografie, infiintata initial la indemnul si cu aprobarea domnitorului Carol I sub denumirea de Societatea Geografica Romana. La 20 februarie 1897, prin Decretul Regal nr. 588, entitatea a fost recunoscuta ca persoana juridica si institutie de utilitate publica si inscrisa la Tribunalul Ilfov.
Desi activitatea a fost intrerupta in 1943, aceasta a renascut in 1949 ca Societatea de Stiinte Naturale si Geografie, iar ulterior, in 1968, a fost reorganizata sub titulatura de Societatea de Stiinte Geografice. Din 1991 si pana la adoptarea noii hotarari, denumirea folosita informal a fost Societatea de Geografie din Romania, iar aspectele legale ale existentei sale ramasesera neclarificate.
Ministrul Educatiei explica si ca in 2009 asociatia a dobandit personalitate juridica de drept privat fara scop patrimonial, cu caracter stiintific si cultural, prin inregistrarea numelui Societatea de Geografie din Romania (SGR) si primirea dovezii de disponibilitate a denumirii eliberata de Ministerul Justitiei.
De atunci, SGR si-a desfasurat activitatea prin organizarea de sesiuni de comunicari si informari stiintifice, referate, colocvii si simpozioane, excursii si studii de informare, cursuri de vara si schimburi de experienta atat pe plan national, cat si international.
Daniel David a subliniat ca printre atributiile asociatiei se numara editarea revistelor de specialitate si publicarea de lucrari cu caracter stiintific si metodologic, precum si oferirea de formari dedicate elevilor de gimnaziu si liceu, studentilor si cadrelor didactice.
Activitatile acesteia au vizat, de asemenea, extinderea retelelor de colaborare si schimburile de publicatii, incurajand astfel internationalizarea cercetarii geografice romanesti.
Ministrul Educatiei a explicat ca statutul de utilitate publica este conferit in conformitate cu prevederile Ordonantei Guvernului nr. 26/2000 si ale Legii nr. 246/2005, care impun indeplinirea unor conditii cumulative: desfasurarea de activitati in interes general, functionarea neîntrerupta vreme de trei ani si realizarea unor proiecte semnificative, detinerea unui patrimoniu si a unei logistica adecvate, colaborari cu institutii publice si organizatii similare atat din tara, cat si din strainatate, precum si prezentarea unui raport de activitate ce atesta rezultatele obtinute.
Conform declaratiilor ministrului, Societatea de Geografie din Romania intruneste toate aceste criterii, demonstrand implicare permanenta in programe si proiecte dedicate promovarii geografiei.
Ministrul Educatiei subliniaza ca o recunoastere oficiala de utilitate publica va permite SGR sa acceseze fonduri pentru actiuni de cercetare si educatie, sa incheie contracte de finantare cu administratia publica si sa organizeze competitii si manifestari geografice nationale.
In plus, accesul la facilitati legislative va sprijini extinderea colaborarilor cu universitati si institute de cercetare din strainatate, consolidand reputatia geografiei romanesti pe plan international.
Ministrul Daniel David a concluzionat ca investitia in geografie reprezinta, de fapt, o investitie in intelegerea mediului si in dezvoltarea durabila a comunitatilor. Prin recunoasterea Societatii de Geografie din Romania ca organizational de utilitate publica, statul roman reafirma angajamentul sau fata de patrimoniul stiintific si cultural al tarii si fata de promovarea studiului geografic, atat in invatamant, cat si in cercetare.
This post was last modified on mai 9, 2025, 8:56 AM 08:56