X

Ministrul Energiei Dezvaluie Realizarile Romaniei la Aproape 2 Ani de Mandat

La 693 de zile de la preluarea mandatului la Ministerul Energiei, Sebastian Burduja a tras linie si a prezentat cifre care atesta eforturile institutiei pe care o conduce. „693 de zile de mandat la Ministerul Energiei, 837 de contracte semnate doar prin Fondul pentru Modernizare”, a precizat ministrul, punand accent pe ritmul alert al atragerii de fonduri europene.

In aceasta perioada, a continuat el, „astazi am pus o noua caramida la rezultatele pe care le-am avut in ultimii ani in ceea ce priveste atragerea banilor europeni din Fondul pentru Modernizare al Uniunii Europene”. Declaratia a fost facuta in contextul semnarii celui mai recent contract de finantare, alaturi de primarul municipiului Constanta.

„Impreuna cu primarul Constantei, am semnat contractul de finantare pentru unul dintre cele mai mari proiecte de productie de energie din surse regenerabile pentru autoconsum din Romania”, a anuntat Burduja, subliniind colaborarea dintre Guvern si administratie locala.

Investitia prevazuta in cadrul acestui proiect se ridica la 32,6 milioane de lei, finantati integral din fonduri europene. „Niciun leu nu vine din bugetul local”, a tinut sa insiste ministrul, punctand importanta fondurilor externe in realizarea obiectivelor energetice.

Puterea instalata va fi de 5,55 MW, cu o productie medie anuala de 7.710 MWh. „Energia generata urmand a fi folosita direct pentru consumul institutiilor publice din Constanta”, a explicat el, aratand modul concret in care banii europeni sunt transpusi in beneficii pentru comunitate.

Impactul proiectului, a continuat ministrul, se va reflecta in bugetele locale. „Mai putini bani cheltuiti pe facturi, mai multi bani ramasi pentru scoli, spitale, infrastructura si alte proiecte care conteaza pentru constanteni”, a adaugat Burduja, reliefand economia realizata prin autoconsum.

Noua investitie nu este un caz izolat, ci face parte dintr-un program amplu de modernizare. „Proiectul de astazi face parte dintr-o serie mai larga de investitii prin Fondul pentru Modernizare, care include deja 837 de contracte de finantare, cu o valoare totala de 2,17 miliarde de lei si o capacitate instalata de peste 300 de MW”, a punctat ministrul, oferind o perspectiva de ansamblu asupra eforturilor in derulare.

Fiecare leu economisit din costurile cu energia devine o sursa suplimentara pentru dezvoltare. „Fiecare leu economisit din costurile cu energia este un leu castigat pentru infrastructura, servicii publice mai bune si calitatea vietii oamenilor”, a subliniat Burduja, argumentand rolul critic al fondurilor europene.

„Fondurile europene sunt principala resursa a modernizarii Romaniei. Fara ele, multe comunitati ar fi ramas in bezna, fara drumuri, fara spitale si scoli modernizate”, a avertizat ministrul, adaugand apoi un mesaj politic ferm: „Cine ignora beneficiile apartenentei la Uniunea Europeana nu vede sau nu vrea sa vada cum s-a schimbat in bine aceasta tara, deci nu are ce cauta la conducerea Romaniei, pentru ca ar insemna sfarsitul investitiilor, izolarea si intoarcerea in trecut.”

Ziua semnarii acestui contract a fost definita de optimism. „Astazi celebram un proiect pentru pace, prosperitate si speranta. Europa este mai mult decat o geografie – este o alegere zilnica pentru unitate, libertate si demnitate. Si cel mai de succes experiment politico-economic din istoria omenirii”, a concluzionat Burduja, fixand tema ampla a parcursului european al Romaniei.

Cu un mandat care depaseste acum 22 de luni, Sebastian Burduja si Ministerul Energiei par sa fi gasit o formula eficienta de a valorifica resursele europene. Printr-un mix de proiecte ample, semnari rapide de contracte si mesaje clare despre importanta apartenentei la UE, echipa de la energia urmareste sa transforme fiecare investitie intr-o oportunitate de dezvoltare durabila.

Redactia iDevice.ro

This post was last modified on mai 9, 2025, 11:23 PM 23:23

Disqus Comments Loading...