Simona Bucura-Oprescu, ministerul Muncii, a anuntat un decret cu o serie de demersuri importante pentru minister, vizand punerea in aplicare a unor dispozitii privind achizitionarea unui abonament anual la un soft de comunicare online, potrivit unei informari oficiale.
Simona Bucura-Oprescu spune ca demersul face parte din proiectul “Promovarea, monitorizarea si evaluarea evolutiei economice sociale si a antreprenoriatului social in Romania”, cod MySMIS 337446, si are ca obiectiv consolidarea capacitatii institutiei de a organiza intalniri si colocvii in format virtual.
Achizitia, estimate la 1.300 lei fara TVA (1.547 lei cu TVA), urmeaza sa fie realizata printr-o procedura simplificata, in conformitate cu prevederile articolului 7 alineatul 5 din Legea 98/2016 privind achizitiile publice. In baza acestui articol, autoritatea contractanta poate achizitiona direct produse sau servicii al caror cost fara TVA nu depaseste plafonul de 270.120 lei, cu respectarea principiilor transparentei, egalitatii de tratament si nediscriminarii prevazute in legislatia achizitiilor publice.
Simona Bucura-Oprescu a stabilit ca abonamentul va fi selectat din catalogul electronic disponibil pe platforma SEAP, iar operatorii economici interesati sunt obligati sa-si publice ofertele pe site-ul www.e-licitatie.ro dupa desemnarea castigatorului. Oferta tehnica trebuie sa descrie toate functionalitatile programului, iar propunerea financiara, exprimata in lei cu maxim doua zecimale, trebuie sa se incadreze in fondurile alocate pentru contract.
Documentatia prevede o perioada de valabilitate a ofertelor de 30 de zile de la termenul limita de depunere, iar criteriul de atribuire va fi pretul cel mai scazut pentru ofertele declarate admisibile. Ofertele alternative sau depuse cu intarziere nu vor fi acceptate.
Simona Bucura-Oprescu a subliniat ca aplicatia de conferinte online trebuie sa ofere o gama larga de functionalitati, esentiale pentru activitatea institutiei. Printre acestea se numara posibilitatea de a organiza intalniri video cu pana la o mie de participanti, suport pentru chat text public si privat in timpul sesiunilor, precum si optiuni de inregistrare audio si video, atat local, cat si in cloud.
Solutia trebuie sa permita partajarea ecranului sau a unei aplicatii specifice, dar si colaborarea in timp real prin adnotari, grupuri de discutie si tablouri interactive. Alte cerinte includ suport pentru audio VoIP si optiunea de acces prin telefon, setarea de fundaluri virtuale personalizate sau predeterminate, precum si utilizarea emoticoanelor pentru reactii in timpul intalnirilor.
Simona Bucura-Oprescu a hotarat in acelasi timp si cain punct de vedere al securitatii, aplicatia va trebui sa utilizeze criptare end-to-end AES 256 pentru a asigura confidentialitatea conversatiilor si a datelor transmise.
Controlul participantilor reprezinta un alt aspect important. Gazda videoconferintei va putea gestiona drepturile de acces, vorbire si partajare a ecranului, pentru a preveni intreruperile neautorizate si a pastra calitatea dezbaterilor. Codul CPV asociat contractului este 48515000-1, aferent pachetelor software pentru videoconferinte.
Simona Bucura-Oprescu afirma deasemenea in invitatia de participare ca ministerul sau isi propune, prin acest demers, sa modernizeze modul de comunicare interna si cu partenerii externi, adaptandu-se totodata la noile realitati impuse de evolutia tehnologica si de nevoia de distantiere sociala.
Achizitia acestui instrument digital se inscrie in strategia generala de optimizare a serviciilor publice si de eficientizare a activitatii administrative, in urma carora beneficiarii programelor sociale sa aiba parte de un acces mai facil la informatii si consultanta de calitate.