ANM, Administratia Nationala de Meteorologie, a publicat o noua instiintare oficiala de ultima ora cu prognoza meteo a starii vremii in Romania, in data de 12 mai 2025, privind estimarile meteorologice pe patru saptamani, realizate de ECMWF (Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durata).
ANM spune ca aceasta prognoza meteo se bazeaza pe comparatia cu media climatologica 2005–2024 si vizeaza evolutia temperaturii aerului si a cantitatilor de precipitatii pana la 9 iunie 2025.
Pentru intervalul 12–19 mai, ANM anunta temperaturi aerului usor mai coborate decat normalul perioadei, cu un accent deosebit in regiunile nordice si centrale ale Romaniei. Specialistii ECMWF subliniaza ca fenomenele extreme de scurta durata nu pot fi surprinse de aceste estimari medii saptamanale, astfel incat fluctuatiile locale pe parcursul zilelor pot exista.
In continuare, cantitatile de precipitatii vor inregistra un deficit semnificativ in cea mai mare parte a tarii, indeosebi in vest. Prognoza meteo ANM indica un regim pluviometric sub media multianuala, fapt ce poate influenta activitatile agricole si nivelul cursurilor de apa din regiunile de vest.
Pentru saptamana 19–26 mai, ANM mentine estimarile privind temperaturile medii sub valorile normale, cu un accent similar in nord si centru. Temperatura aerului va ramane, astfel, mai coborata decat asteptarile climatologice pentru acea perioada. In ceea ce priveste precipitatiile, regiunile nordice si nord-vestice vor continua sa se confrunte cu un deficit de precipitatii, in timp ce restul teritoriului se va situa in general in jurul mediei normale.
Abaterile termice pentru intervalul 26 mai–2 iunie vor fi, in schimb, apropiate de normal, cu posibilitati de usoare cresteri ale temperaturii in extremitatea de vest si de sud-vest a tarii. Aceasta evolutie temperat-umida punctuala poate oferi un echilibru intre perioadele reci si cele mai calde din luna mai.
Pe segmentul 26.05–02.06, ANM si ECMWF anticipeaza ca regimul pluviometric va ramane deficitar in regiunile sudice, estice si sud-estice. In restul teritoriului, cantitatile de precipitatii sunt estimate sa se situeze in jurul valorii normale, semnaland o imbunatatire comparativa fata de saptamanile precedente.
Ultima saptamana din perioada analizata, 2–9 iunie, aduce o usoara revenire a valorilor termice peste cele specifice perioadei, in special in vest si sud. In aceste regiuni, mediile termice vor depasi usor normele climatologice, oferind un inceput de vara timpurie. In restul tarii, temperaturile medii vor ramane apropiate de cele normale.
Cantitatile de precipitatii pentru aceeasi saptamana sunt estimate de ANM sa fie usor deficitare in nord-vest, in timp ce regiunile centrale, sudice si estice vor inregistra ploi in parametri apropiati de media multianuala. Aceasta fluctuatie medie a regimului pluviometric va influenta atat sectorul agricol, cat si nivelul rezervei de apa in sol.
Estimarea meteo ANM, realizata in colaborare cu ECMWF, reprezinta un instrument valoros pentru autoritati si populatie, permitand planificarea activitatilor in functie de conditiile climatice preconizate. Desi aceste estimari nu surprind fenomenele extreme de scurta durata, ele ofera o perspectiva saptamanala a tendintelor termice si pluviometrice.
Prin aceste actualizari, ANM asigura transparenta informatiilor meteorologice si sprijina deciziile in domenii diverse, de la agricultura si silvicultura pana la transporturi si turism. Monitorizarea continua a prognozelor meteo si compararea cu realitatea masuratorilor zilnice raman esentiale pentru adaptarea la conditiile atmosferice in schimbare.
Pentru mai multe detalii privind estimarile meteo pe termen mediu si evolutia temperaturilor si precipitatiilor, vizitati site-ul oficial al ANM si consultati sectiunea dedicata prognozelor ECMWF. Astfel, veti ramane la curent cu conditiile climatice preconizate pentru intreaga tara.