Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, a semnat un ordin ministerial de ultima ora, care se doveste a fi esential pentru organizarea si finantarea sistemului spitalicesc in 2025. Ordinul aproba detalierea pe judete si pentru municipiul Bucuresti a numarului total de paturi din unitatile sanitare publice si private, pentru care casele de asigurari de sanatate vor putea incheia contracte de furnizare de servicii medicale spitalicesti in regim de spitalizare continua.
Ministrul Sanatatii stabileste in cadrul documentului, care include o anexa ce face parte integranta din text, stabileste clar pragurile financiare si operationale ale retelei de ingrijiri spitalicesti din Romania. Potrivit ministrului Rafila, acest demers are ca scop asigurarea transparentei si predictibilitatii in finantarea sistemului de sanatate.
A fost elaborat un mecanism prin care fiecare judet, precum si municipiul Bucuresti, isi stie din timp volumul de activitate spitalicesti agreat cu casele de asigurari. Anexa ordinului cuprinde lista detaliata a fiecarui judet, indicand exact numarul de paturi publice si private care vor primi finantare din fonduri publice, fara insa a limita functionarea structurilor care pot oferi servicii suplimentare din alte surse.
Ministrul Sanatatii a explicat in prevederile actului normativ intra paturile din spitalele aflate in reteaua Ministerului Sanatatii, cele din unitatile cu paturi subordonate ministerelor si institutiilor cu retea sanitara proprie, conform legii 95/2006, precum si toate paturile din sectorul privat care ofera servicii de spitalizare continua.
S-a tinut cont de colaborarile dintre sectorul public si privat si am inclus, de asemenea, paturile din sanatorii si preventorii. Astfel, unitatile sanitare vor putea planifica mai corect raportul intre resursele umane, materiale si infrastructura disponibila.
Ministrul Sanatatii a subliniat ca numarul aprobat nu include paturile destinate pacientilor aflati in executarea unei masuri educative ori de siguranta privativa de libertate, paturile din penitenciarele-spital sau cele pentru ingrijiri paliative. Aceste categorii beneficiaza de finantare si reglementari separate, pentru a se asigura ca toate nevoile speciale sunt acoperite prin mecanisme dedicate.
In acelasi timp, casele de asigurari de sanatate judetene si cea a municipiului Bucuresti, impreuna cu Casa de Asigurari a Apararii, Ordinii Publice, Sigurantei Nationale si Autoritatii Judecatoresti, vor stabili exact paturile finantate, incadrandu-se in limitele aprobate de ordin.
Ministrul Sanatatii a precizat ca ministerele si institutiile cu retea proprie nu au transmis propuneri de modificare a proiectului, iar Asociatia Comunelor din Romania a confirmat ca nu are observatii.
Asociatia Municipiilor si Asociatia Oraselor din Romania nu si-au exprimat punctul de vedere in termen, astfel ca, potrivit procedurii de consultare (H.G. 635/2022), opiniile transmise dupa termen nu se mai iau in calcul la definitivarea actului normativ. Ministrul a insistat asupra importantei respectarii calendarului de consultare si a transparentizarii procesului decizional, pentru a garanta o finantare eficienta si echitabila in sistemul de sanatate.
This post was last modified on mai 13, 2025, 1:45 PM 13:45