Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, face public un document privind terminarea Guvernul Romaniei, care a adoptat recent o hotarare cu dispozitii speciale prin care se modifica si se completeaza Hotararea nr. 1.875/2005 privind protectia sanatatii si securitatii lucratorilor fata de riscurile datorate expunerii la azbest.
Simona Bucura-Oprescu explica in mod oficial ca determinarea facuta de Guvernul Romaniei si impusa cu dispozitiile speciale ale documentului, vine deoarece masura transpune in legislatia nationala prevederile Directivei (UE) 2023/2668, menite sa intareasca mecanismele de protectie a angajatilor expusi la fibrele cancerigene extrem de periculoase.
Ministrul Muncii a subliniat ca Directiva 2009/148/CE fusese deja transpusa integral in 2005, dar modificarile recente survin ca urmare a noilor dovezi stiintifice care atesta ca nu exista un prag de expunere sigur. “Orice expunere la azbest poate provoca in cele din urma o boala legata de azbest”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, punctand necesitatea actualizarii valorii limite de expunere profesionala pentru fibrele in suspensie.
Simona Bucura-Oprescu mentioneaza in document ca in ultimii ani, studiile stiintifice internationale au demonstrat ca valorile din 2003 nu mai corespund standardelor de protectie adecvate, intrucat riscurile oncologice persistente cer un prag mai restrictiv.
Noua Hotarare de Guvern prevede reducerea progresiva a concentratiei admise, cu o perioada de tranzitie pana la data de 20 decembrie 2029, cand trebuie atins nivelul tinta aprobat de Comisia Europeana.
Simona Bucura-Oprescu vrea ca xxtinderea domeniului de aplicare include acum toate activitatile de constructii, renovari, demolari, minerit, gestionare a deseurilor si interventii in caz de incendiu, subliniind ca lucratorii pot fi expusi nu numai in mod continuu, ci si ocazional sau la intensitate redusa.
Ministerul Muncii a introdus obligativitatea notificarii, indepartarii si eliminarii in siguranta a materialelor care contin azbest, precum si autorizarea firmelor specializate in lucrarile de demolare. Metodologia de masurare a fibrelor se va baza preferabil pe microscopie electronica, considerata mai precisa decat tehnica cu contrast de faza.
Simona Bucura-Oprescu a hotarat totodata, au fost actualizate cerintele privind echipamentul de protectie personala, supravegherea medicala periodica a lucratorilor expusi si formarea profesionala. In plus, a fost introdusa o noua anexa cu instructiuni detaliate de pregatire a personalului, care va completa si renumerota lista existenta.
Ministrul Muncii a explicat ca la nivel european, Comisia actualizeaza valorile-limită de expunere pe baza recomandarilor Comitetului de evaluare a riscurilor (RAC) al Agentiei Europene pentru Produse Chimice si a avizului Comitetului Consultativ pentru Sanatate si Securitate la locul de munca (ACSH).
Aceste organisme analizeaza ultimele cercetari din lume pentru a stabili praguri fata de care trebuie armonizata legislatia nationala. Agentul azbest este clasificat drept substanta cancerigena de categoria 1A in temeiul Regulamentului CE nr. 1272/2008, iar statisticile europene arata ca peste 78 % din cancerele profesionale recunoscute in statele membre sunt asociate cu azbestul.
Simona Bucura-Oprescu mentioneaza in document ca fibrele inhalate pot declansa mezoteliomul si cancerul pulmonar, iar simptomele pot aparea in medie la circa trei decenii de la expunere, conducing deseori la deces.
Prin adoptarea acestei hotarari, Guvernul isi propune sa alinieze reglementarile nationale la standardele comunitare si sa imbunatateasca protectia angajatilor, prevenind astfel noi cazuri de boli profesionale legate de azbest.
Ministrul Muncii a indemnat toate autoritatile si operatorii economici sa puna in practica noile prevederi, pentru a asigura un mediu de lucru sanatos si sigur pana la termenul limita din decembrie 2029.