X

Documentele Cheie de ULTIMA ORA pe care Ministrul Educatiei le Lauda si care vor Avea un Impact Important

Ministrul Educatiei, Daniel David, dezvaluie o actiune foarte importanta care a fost derulata in cursul acestei zile, iar asta pentru ca direct la incheierea reuniunii Consiliului Educatie, Tineret, Cultura si Sport – sectiunea Educatie, importanta pasilor concreti pe care Uniunea Europeana ii face in directia unui sistem educational mai incluziv si mai competitiv.

Ministrul Educatiei spune ca, desfasurata sub egida presedintiei rotative a Consiliului UE, exercitata in acest semestru de Polonia, intalnirea a adus la adoptarea a trei documente cheie, menite sa consolideze calitatea si echitatea in invatamantul european.

Daniel David a subliniat ca, „Concluziile Consiliului privind practicile incluzive, centrate pe elev, in educatia si ingrijirea timpurie si in educatia scolara” marcheaza un angajament ferm al statelor membre de a promova accesul egal la oportunitati de invatare.

Ministrul Educatiei a explicat ca aceste concluzii urmaresc sa incurajeze participarea activa a tuturor elevilor, indiferent de contextul lor social, cultural sau economic, si sa asigure standarde inalte de educatie pentru fiecare copil. Potrivit acestuia, accentul pe politici incluzive dar si pe formarea si sprijinul cadrelor didactice este esential pentru a raspunde provocarilor actuale si viitoare ale pietei muncii.

Un alt punct major pe agenda Consiliului a fost adoptarea „Rezolutiei privind o eticheta de diploma europeana comuna si etapele urmatoare catre o posibila diploma europeana comuna”. Daniel David a apreciat viziunea comuna a statelor membre de a construi treptat o diploma care sa fie recunoscuta si apreciata la scara continentala.

Ministrul Educatiei a mentionat ca introducerea acestei etichete va face mai transparenta compararea programelor de studii superioare si va stimula atractivitatea invatamantului european in fata studentilor din afara UE.

Ministrul roman a abordat si recomandarile Consiliului privind un sistem european de asigurare a calitatii si de recunoastere in invatamantul superior. In opinia sa, criteriile stabilite pentru acordarea etichetei de diploma europeana comuna vor intari procesele de asigurare a calitatii, inclusiv in cooperarile transnationale, si vor facilita recunoasterea automata a calificatiilor intre statele membre.

Daniel David a subliniat ca acesta reprezinta un pas decisiv spre crearea unui spatiu european al educatiei cu adevarat integrat. Dezbaterile politice au fost centrate pe „Rolul Uniunii competentelor in consolidarea spatiului european al educatiei”, iar pranzul de lucru a vizat tema „Rezilienta si pregatirea sistemelor de educatie si formare”.

Ministrul Educatiei a atras atentia asupra necesitatii de adaptare rapida la schimbarile tehnologice si sociale, prin dezvoltarea competentelor de baza, STEM, precum si a celor socio-emotionale si civice, pentru a pregati elevii la provocarile viitorului.

Daniel David a mentionat prioritizarea gandirii critice, creativitatii si alinierea programelor scolare la nevoile pietei muncii, subliniind ca sinergiile dintre Uniunea competentelor si Spatiul european al educatiei contribuie la actualizarea permanenta a sistemelor educationale.

In acelasi timp au fost prezentate teme variate, de la promovarea informarii despre UE in scoli, la masuri de constientizare a regimurilor totalitare si la impactul negativ al utilizarii telefoanelor inteligente in procesul de predare.

Ministrul Educatiei afirma ca printre evenimentele viitoare mentionate se numara conferinta informala „Un an de la reuniunea ministeriala a G7 privind educatia” care va avea loc la Roma in iunie 2025 si cel de-al saptelea Forum mondial al OCDE privind viitorul educatiei si al competentelor 2040, programat pentru noiembrie 2025 la Bratislava.

Daniel David a incheiat prezentarea prin a sublinia importanta programului de lucru al urmatoarei presedintii rotative, care va fi exercitata de Danemarca, si a reafirmat angajamentul Romaniei de a sustine toate initiativele care aduc plus-valoare educatiei europene.

Redactia iDevice.ro

Disqus Comments Loading...