Nicusor Dan, prezent la o noua dezbatere pezidentiala fara ca George Simion sa vrea sa apara, a atras atentia asupra impactului alegerilor prezidentiale asupra administratiei locale din Bucuresti. Vorbind cat se poate de serios, el a sustinut ca, in ipoteza in care George Simion ajunge presedinte, functia de primar isi pierde semnificatia, intrucat proiectele esentiale vor fi continuate indiferent de liderul primariei.
Nicusor Dan spune ca aceasta realitate pune in lumina importanta continuitatii planurilor urbane peste ciclurile politice. Pe lista proiectelor aflate in derulare, fostul edil a amintit modernizarea liniilor de tramvai si introducerea unor vehicule noi in parcul urban.
“Eu cred ca sunt proiecte pe care le-am lasat, sunt mature, precum cele cu liniile de tramvai si noile tramvaie. Orice vine primar le va continua”, a precizat Dan, reliefand colaborarea dintre administratie si operatorii de transport, cu scopul imbunatatirii confortului calatorilor si reducerea emisiilor poluante.
Nicusor Dan explica ca reteaua de termoficare avanseaza intr-un ritm de sapte-opt kilometri de conducte reabilitate lunar, un proces considerat de fostul primar drept necesar pentru eficienta energetica si reducerea pierderilor de caldura. Dinamica constanta a acestor lucrari arata intentia de a mentine standarde ridicate in furnizarea serviciilor publice, indiferent de schimbarea administratiilor locale.
Cu toate acestea, el a atras atentia asupra limitelor reale ale puterilor primarului Capitalei. Modul defectuos in care se impart banii de peste doua decenii intre Primaria Generala si cele de sector determina blocaje financiare si intarzieri in implementarea proiectelor care ar imbunatati calitatea vietii bucurestenilor.
Nicusor Dan spune ca nesiguranta colaborarii institutionale si rivalitatile politice locale accentueaza aceasta problema sistemica. Referindu-se la presedintele Klaus Iohannis, Dan a afirmat ca actuala administratie nationala ar fi fost iertata pentru tacere si lipsa de comunicare daca ar fi existat progrese in reducerea coruptiei, in dezvoltarea economiei sau in combaterea evaziunii fiscale.
“Noi am fi iertat multe lui Klaus Iohannis, inclusiv tacerea, daca scadea coruptia in Romania, daca economia era unde trebuia sa fie, daca nu aveam evaziune fiscala”
, a subliniat el.In opinia lui Nicusor Dan, problema esentiala nu tine doar de forma mesajului presedintelui, ci de comunicarea coerenta si argumentata. El a mentionat teoriile conspiratiei privind mamele care si-ar trimite copiii pe front si teoriile antivaccinare, precizand ca explicatiile transparente ale autoritatilor ar fi diminuat semnificativ aceste speculatii.
Privind spre viitor, primarul Bucurestiului s-a pozitionat ca mediator in dezbaterea sociala dintre progresisti si conservatori. “Eu ca persoana, pe aceasta dezbatere sociala progresist vs. conservator, voi fi neutru, pentru ca Romania are nevoie de un mediator”, a explicat Dan, pledand pentru dialog constructiv si compromisuri care sa permita implementarea reformelor esentiale.
Nicusor Dan spune ca, in ceea ce priveste colaborarea cu Laura Codruta Kovesi, Nicusor Dan a negat orice discutii recente, mentionand ca s-au intalnit o singura data in sala de judecata cu sapte-opt ani in urma.
Desi doamna Kovesi activeaza acum la Parchetul European, el promite ca la nominalizarea viitorilor sefi de parchete va realiza o evaluare riguroasa si transparenta a candidatilor, pe baza performantelor din sistem.
Pe tema dezincriminarii, Dan a acuzat parchetele de lipsa unei abordari sistematice asupra marilor infractiuni de coruptie si evaziune fiscala. Exista milioane de dosare nesortate dupa importanta, iar aceasta lipsa de prioritizare ingreuneaza actiunea justitiei.
Nicusor Dan a cerut dezincriminarea consumului pentru anumiti utilizatori si actiuni ferme impotriva traficantilor de droguri, pentru a concentra eforturile impotriva criminalitatii organizate.
In final, fostul edil a subliniat necesitatea asumarii de catre Romania a unor initiative strategice in Uniunea Europeana, precum sustinerea Republicii Moldova si a Ucrainei. “Totul este o negociere in care trebuie sa gasesti echilibru intre interesele tale si ale celorlalti.
Nu trebuie sa fii oaia neagra a Europei”, a concluzionat el, precizand ca sprijinul financiar si politic pentru Ucraina este in interes national, prevenind costuri de securitate mult mai mari in cazul unui esec militar si respingand ideea trimiterii de forte de mentinere a pacii din tari neprietenoase, intrucat Rusia a refuzat deja aceasta optiune.
This post was last modified on mai 14, 2025, 7:22 PM 19:22