Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, explica hotararile guvernamentale care au fost luate pentru Romania, iar asta deoarece oficialul spune ca azi intreaga lume celebreaza Ziua Internationala a Familiei, instituita de Organizatia Natiunilor Unite in 1993 cu obiectivul de a sublinia rolul esential al familiei in societate si de a atrage atentia asupra provocarilor cu care acestea se confrunta, de la lipsuri materiale si vulnerabilitati sociale pana la nevoi speciale.
Simona Bucura-Oprescu, a reafirmat angajamentul ferm al ministerului fata de toate categoriile de familii: cele tinere, cele numeroase, cele aflate la inceput de drum sau in momente dificile. „Azi, cand marcam Ziua Internationala a Familiei, imi doresc sa vorbim despre implicare, curaj, empatie, iubire pentru copii si sprijinirea familiilor, mai ales acolo unde este nevoie de o mana de ajutor. Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului si Solidaritatii Sociale sprijina toate familiile – cele tinere, cele numeroase, cele aflate la inceput de drum sau in momente grele.
Familia este inceputul tuturor lucrurilor care conteaza cu adevarat in viata — locul unde invatam ce inseamna iubirea neconditionata, curajul de a merge mai departe si puterea de a fi impreuna, indiferent de greutati”, a declarat ministra.
Simona Bucura-Oprescu afirma ca, pentru a transforma aceste principii in actiuni concrete, ministerul deruleaza mai multe programe dedicate nevoilor specifice ale familiilor din Romania.
Programul FIV continua si in 2025, asigurand cate 15.000 de lei pentru fiecare din cele 10.000 de proceduri de fertilizare in vitro finantate din bugetul Ministerului Muncii, Familiei, Tineretului si Solidaritatii Sociale, sprijinind astfel cuplurile care intampina dificultati in procesul de procreare asistata.
Sprijinul pentru familiile aflate in situatii de risc este asigurat, in parte, printr-o retea de 155 de centre de zi pentru copiii din medii vulnerabile, dezvoltata in cadrul angajamentelor asumate prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR).
Simona Bucura-Oprescu explica si ca in aceste centre, beneficiarii primesc o masa calda, asistenta pentru temele scolaresti oferita de specialisti si acces la activitati extrascolare menite sa completeze procesul educational. Investitia totala prevazuta prin PNRR depaseste 50,6 milioane de euro, iar peste 13.000 de copii vor beneficia de serviciile oferite.
In sprijinul celor care ating pragul de autonomie financiara si demareaza propriile proiecte de viata, ministerul propune programul Family Start, aflat in prezent in procedura de transparenta decizionala.
Persoanele cu varsta cuprinsa intre 18 si 45 de ani, cu venit net lunar pe membru de familie de pana la 6.000 de lei — respectiv 7.500 de lei pentru familiile monoparentale — pot accesa credite garantate de stat in valoare maxima de 150.000 de lei, cu dobanda subventionata in proportie de 75%.
Simona Bucura-Oprescu a decis ca fondurile pot fi utilizate pentru achizitia de autoturisme noi sau adaptate persoanelor cu dizabilitati, plata chiriei in limita a 300 de euro pe luna la cursul BNR, finantarea studiilor sau a interventiilor medicale eligibile, oferind astfel sprijin concret in momente de cotitura.
In plus, peste 263.000 de familii vulnerabile primesc sprijin financiar prin Venitul Minim de Incluziune, o masura menita sa asigure un nivel de trai dignos si sa previna saracia extrema.
Simona Bucura-Oprescu a subliniat ca aceste proiecte reflecta viziunea ministerului asupra familiei ca piatra de temelie a comunitatii si a indemnat la solidaritate si implicare:
„Este responsabilitatea noastra comuna sa cultivam o societate in care fiecare familie gaseste sprijin, intelegere si resurse pentru a-si implini potentialul. Numerosi sau mici, la inceput de drum sau confruntati cu greutati, toti membrii familiei merita cele mai bune conditii pentru a creste si a se dezvolta impreuna.”
This post was last modified on mai 15, 2025, 1:42 PM 13:42