Ministerul Apararii confirma in mod oficial o actiune foarte importanta si a anuntat ca generalul Gheorghita Vlad, seful Statului Major al Apararii, a reprezentat Romania la reuniunile Comitetului Militar al NATO si al Comitetului Militar al Uniunii Europene, desfasurate la Bruxelles in zilele de 14 si 15 mai.
Ministerul Apararii explica faptul ca participarea in formatul sefilor apararii a reflectat angajamentul ferm al tarii noastre pentru consolidarea securitatii euro-atlantice si adaptarea la noile provocari generate de contextul regional si global.
La lucrarile Comitetului Militar al NATO, media atentiei s-a concentrat pe intarirea posturii de descurajare si pe masurile de adaptare la amenintarile emergente, de la criza din Ucraina pana la riscurile hibride si atacurile cibernetice.
Ministerul Apararii dezvaluie ca planificarea apararii spatiului aliat a fost un alt punct central pe agenda discutiilor, comandamentul aliat subliniind necesitatea imbunatatirii interoperabilitatii fortelor recente integrate si a calibrarii exercitiilor si a pre-pozitionarii resurselor in regiunea sud-estica.
Ministerul Apararii a punctat ca procesul de planificare va include, pe langa evolutia capabilitatilor terestre, si extinderea pe componenta aeriana si maritima, in vederea unei abordari multifatetate a apararii teritoriale. O sesiune dedicata Consiliului NATO-Ucraina a permis analizarea amanuntita a impactului conflagratiei de la granita de est a Romaniei si a consecintelor ei asupra ritmului operativ si logistic al fortelor aliate.
In aceasta sectiune a fost reafirmat sprijinul neconditionat pentru Ucraina, inclusiv prin accelerarea livrarilor de echipamente si asistenta pentru refacerea capacitatilor defensive, o masura apreciata de Ministerul Apararii ca vitala pentru stabilitatea intregii regiuni.
Ministerul Apararii explica ca reuniunea Comitetului Militar al Uniunii Europene a oferit ocazia evaluarii coordonate a situatiei de securitate de la Marea Neagra si a sprijinului acordat partenerilor estici, in special Ucrainei.
S-au abordat masuri de ajustare institutionala, extinderea mecanismelor UE de raspuns rapid la crize si consolidarea operatiilor navale aflate in desfasurare, precum cele de supraveghere a coridoarelor maritime si de lupta impotriva traficului ilegal de armament.
Ministerul Apararii a subliniat ca aceste operatiuni sunt complementare strategiei nationale de aparare si contribuie la securitatea maritima colectiva. “Cele doua reuniuni au fost un bun prilej de coordonare cu omologii aliati si europeni, atat in ceea ce priveste misiunile si operatiile curente, cat si in privinta abordarilor asumate pe termen mediu si lung.
Armata Romaniei ramane pe deplin dedicata eforturilor de intarire a capacitatii de descurajare si aparare, atat la nivel national, cat si aliat, precum si dezvoltarii capabilitatilor militare si a industriei de aparare”, a declarat generalul Gheorghita Vlad.
Ministerul Apararii spune ca in paralel cu lucrarile celor doua comitete, sefii apararii din Romania, Bulgaria si Turcia au sustinut o intrevedere trilaterala, cu accent pe armonizarea planurilor de reactie rapida si pe optimizarea logistici regionale.
Totodata, discutiile bilaterale cu seful Statului Major finlandez au vizat schimbul de bune practici in domeniul securitatii cibernetice si al planificarii spatiale, Finlanda fiind recunoscuta ca partener strategic in dezvoltarea capabilitatilor de aparare antiaeriana.
Ministerul Apararii a evidentiat ca reuniunile de la Bruxelles consolideaza rolul Romaniei in arhitectura de securitate euro-atlantica si reafirma contributia activa la proiectele NATO si UE. Prin dialog structurat si schimb de experienta la nivel inalt, Romania isi intareste pozitia de aliat de incredere si continua investitiile in modernizarea echipamentelor, antrenamente multinationale si cooperare industriala, elemente cheie pentru asigurarea stabilitatii pe termen lung.
This post was last modified on mai 16, 2025, 8:35 AM 08:35