X

Samsung si TCL Anunta o Noua REVOLUTIE in Lumea Televizoarelor

Samsung si TCL vor sa produca o noua revolutie in tehnologia televizoarelor, iar asta deoarece aceste doua companii colaboreaza pentru a aduce pe piata ecrane OLED imprimate cu jet de cerneala de la TCL CSOT si celei mai recente demonstratii EL-QD de la Samsung Display.

Samsung spune ca ambele solutii folosesc panouri auto-emisive si promit culori vibrante si consum redus, insa niciuna nu este pregatita pentru piata de masa. Daca va planuiti achizitia unui televizor, nu schimbati inca optiunile: noile tehnologii vor deveni accesibile abia peste cativa ani.

Panourile OLED imprimate cu jet de cerneala dezvoltate de TCL CSOT reprezinta o modalitate inovatoare de a reduce costurile de productie. Procesul de printare inlocuieste procedurile clasice de evaporare in vid si permite aplicatii diverse, precum televizoare, smartphone-uri sau laptopuri.

Gratie acestei metode, TCL CSOT si-a extins portofoliul de prototipuri, demonstrand viabilitatea fabricarii unor ecrane mai mari la scara industriala. Primul prototip de 65 inci a fost prezentat in 2021, iar un model curbat a urmat in 2023.

Desi TCL CSOT afirma ca este primul producator cu o gama completa de produse IJP OLED disponibile, costurile initiale vor fi semnificative. Ca orice tehnologie emergenta, randamentul in fabrica si optimizarea proceselor sunt inca in curs de desfasurare, ceea ce va mentine preturile ridicate pana cand volumul de productie va creste.

Samsung si TCL Anunta o Noua REVOLUTIE in Lumea Televizoarelor

Specialistii estimeaza ca adoptarea pe scara larga a OLED-ului imprimat va necesita cativa ani pentru a ajunge la nivelul de accesibilitate si fiabilitate cerut de piata de televizoare. Clientii interesati de televizoare OLED pot monitoriza ofertele Samsung, LG si alte branduri, insa nu vor gasi curand modele imprimate.

Samsung explica si ca, spre deosebire de IJP OLED, tehnologia EL-QD de la Samsung Display foloseste puncte cuantice ca diode emitoare de lumina, oferind o gama de culori extinsa si timpi de raspuns ultra-rapizi.

Prezentata la editia recenta a expozitiei SID din Statele Unite, aceasta tehnologie auto-emisiva promitatoare ar putea depasi OLED-urile actuale in performanta si eficienta. Samsung Display a adus atat prototipuri flexibile, cat si ecrane imprimate, dar cea mai mare atractie a fost panoul EL-QD, care ar putea deveni urmatorul standard in televizoare.

Samsung sustine ca a marit dramatic durata de viata a noilor prototipuri fara cadmiu si a creat cel mai luminos panou EL-QD de pana acum. Cu toate acestea, noul display atinge doar 400 niti si are diagonala de 18,2 inci cu rezolutie de 3.200 x 1.800 pixeli, insuficient pentru un televizor HDR performant. Longevitatea imbunatatita poate deschide calea pentru utilizari comerciale, dar luminozitatea va trebui sa creasca semnificativ.

In ciuda performantelor impresionante ale TCL CSOT si Samsung Display la nivel de prototip, trecerea la productia de masa a OLED-urilor imprimate si a ecranelor EL-QD va necesita timp si investitii majore. In contextul actual, consumatorii pot continua sa aleaga intre televizoarele OLED conventionale de la lideri precum Samsung si LG si modelele QLED sau mini LED, care ofera un echilibru intre calitate si pret.

Viitorul promite insa un salt tehnologic semnificativ, iar urmatorii ani vor decide cine va domina piata televizoarelor de noua generatie. Urmatoarele luni pot aduce noutati de la ambele companii si vom urmari evolutiile.

Redactia iDevice.ro

Disqus Comments Loading...