Ministrul Educatiei, Daniel David, stabileste printr-un nou decret o serie de noi masuri extrem de importante cu privire la modul in care urmeaza sa fie organizate si sa functioneze unitatile de invatamant cu program sportiv integrat, subliniind importanta unei structuri clare si a unui cadru coerent pentru elevii care opteaza pentru performanta sportiva in paralel cu studiile.
Ministrul Educatiei a hotarat in mod oficial faptul ca documentul, bazat pe Legea invatamantului preuniversitar nr.198/2023, stabileste reguli precise privind infiintarea, functionarea si, eventual, desfiintarea unitatilor si claselor cu profil sportiv.
In invatamantul primar si gimnazial, accesul elevilor in programul sportiv integrat se face exclusiv prin indeplinirea criteriilor de selectie specifice fiecarei discipline. “Numai cei care dovedesc aptitudini si motivaţie vor putea beneficia de o pregatire specializata in cadrul scolii”, a aratat Daniel David.
Ministrul Educatiei explica faptul ca, pentru ciclul liceal, inscrierea respecta metodologia admiterii si calendarul aprobat anual, astfel incat echilibrul intre pregatirea teoretica si cea practica sa nu fie afectat. Regulamentul detaliaza modul de organizare a orelor teoretice de specialitate, care se desfasoara cu toata clasa sau pe grupe de 8-15 elevi, indiferent de disciplina.
In ceea ce priveste pregatirea practica, documentul prevede mai multe optiuni: antrenament pe clase intregi, pe grupe de gen, pe grupe valorice, pe grupe mixte sau individual, in functie de nivelul de invatamant, specificul sportiv si performantele elevilor.
Un accent special este pus pe flexibilitate: se poate alege varianta care asigura cea mai buna dezvoltare a fiecarei talente, de la antrenamente de grup pana la sedinte individuale pentru cei cu performante remarcabile sau membri ai loturilor nationale.
Ministrul Educatiei afirma si ca dimensiunea claselor si grupelor este clar precizata: o clasa sportiva cuprinde, in medie, 16 elevi (minim 8, maxim 24), putand fi desfasurata pe pana la patru grupe. O grupa sportiva include intre 4 si 10 elevi, cu o medie de sapte.
In situatii exceptionale, micsorarea efectivelor este permisa pana la finalul anului scolar, cu aprobarea Ministerului, pentru a nu penaliza cei care sufera abandonuri, accidentari sau transferuri.
Daniel David a subliniat ca in orice imprejurare conducerea scolii trebuie sa asigure raportul optim intre numarul disciplinelor, specificul acestora si numarul de elevi, pe de o parte, si resursele umane disponibile, pe de alta parte. Astfel, profesorii specializati si normele didactice trebuie adaptate continuu la necesitatile grupelor.
Ministrul Educatiei a stabilit si ca o noutate a Regulamentului o reprezinta clasele “mozaic”, alcatuite din elevi de la mai multe discipline sportiv – o solutie pentru situatiile in care nu se pot constitui grupe de numar minim. In aceste clase, pregatirea teoretica si practica se desfasoara obligatoriu in unitatea de invatamant, cu profesorii specializati existenti.
Daca nu exista cadre suficiente, elevii sunt trimisi la cluburi sportive sau institutii acreditate, urmand ca la sfarsitul fiecarei luni sa depuna la dirigintie documentele care atesta participarea lor la antrenamente.
Ministrul Educatiei vrea ca regulamentul sa prevada si durata antrenamentelor: 70-90 de minute in invatamantul primar, respectiv 90-100 de minute in gimnaziu si liceu, echivalentul a doua ore de predare in catalog. Absentele la orele de antrenament se consemneaza in catalog cu doua absenţe pentru fiecare sedinta ratata, semn ca responsabilitatea asistentei la antrenamente este egala cu cea de la ora clasei.
Daniel David a mentionat ca toate regulile din Regulament urmarec sa armonizeze pregatirea sportiva cu parcursul educational, astfel incat tinerii sa poata atinge performanta fara a-si sacrifica studiile. Potrivit acestuia, aplicarea riguroasa a noilor prevederi va contribui la formarea generatiei viitoare de sportivi profesionisti, dar si la dezvoltarea unei culturi a educatiei integrate, unde scolarizarea si sportul merg mana-n mana.
This post was last modified on mai 17, 2025, 1:16 PM 13:16