X

Actul Decretului Simonei Bucura-Oprescu de ULTIMA ORA cu o Hotarare de Guvern Vizand o Revizuire Importanta

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, anunta un nou act pentru decretul Guvernului Romaniei pe care vrea sa il adopte dupa ce a incheiat oficial prima revizuire a anului 2025 a Clasificarii ocupatiilor din Romania, nivel de ocupatie cu sase caractere, ducand la actualizarea documentului fundamental care ghideaza angajatorii, institutiile publice si statisticienii.

Simona Bucura-Oprescu, a anuntat ca proiectul de ordin elaborat de Directia Generala Politici de Munca, Ocupare, Formare Profesionala include inscrierea a nouasprezece ocupatii nou aparute in economie si transferul unei ocupatii deja existente intr-o alta grupa de baza, pentru a reflecta mai corect realitatea din teren.

Demersul de revizuire respecta Legea 76 din 2002, care impune actualizarea periodica a clasificarii la cererea mediului economic sau in baza unor reglementari speciale. Ministerele, autoritatile locale, firmele private, patronatele si sindicatele pot propune schimbari, iar dupa examinarea documentatiei specialistii ministerului emit avize.

Simona Bucura-Oprescu afirma deasemenea faptul ca in cursul trimestrului incheiat au fost analizate propunerile venite de la utilizatori, iar avizele favorabile au fost incluse in proiectul de ordin ce urmeaza sa fie publicat in Monitorul Oficial.

Potrivit procedurii aprobate in 2022 prin ordin comun al Ministerului Muncii si Institutului National de Statistica, actualizarea poate insemna introducerea de functii noi, eliminarea celor devenite inutile, redenumirea sau mutarea unor pozitii intre grupe.

In prezent, atentia s-a concentrat pe aliniera clasificarii cu transformarile pietei muncii, marcate de digitalizare, servicii verzi si aparitia unor specializari tehnologice. Introducerea celor nouasprezece ocupatii raspunde cererii exprimate de companii si organizatii profesionale care au evidentiat aparitia unor roluri neacoperite de nomenclatorul existent.

Simona Bucura-Oprescu afirma oficial inclusiv ca transferul unei ocupatii intr-o alta grupa urmareste sa reflecte mai fidel competentele cerute si domeniul de activitate predominant. Ministerul Muncii precizeaza ca fiecare schimbare a fost justificata prin descrieri detaliate ale sarcinilor si prin corelarea cu standardele internationale.

Simona Bucura-Oprescu explica in act inclusiv ca, in baza legii, institutiile care emit acte normative ce creeaza meserii noi trebuie sa solicite actualizarea clasificarii in cel mult treizeci de zile de la publicare. Simona Bucura-Oprescu subliniaza ca ritmul accelerat al inovarii obliga la un mecanism flexibil, iar revizuiri trimestriale permit economiei sa functioneze cu referinte statistice precise.

Dupa intrarea in vigoare, angajatorii vor utiliza noile coduri COR in contractele de munca si in rapoartele statistice. Totodata, agentiile pentru ocupare vor ajusta bazele de date pentru a monitoriza tendintele de angajare si pentru a adapta programele de formare profesionala.

Simona Bucura-Oprescu insista asupra colaborarii dintre stat, mediul privat si partenerii sociali pentru mentinerea unei clasificari dinamice. Actualizarea permanenta contribuie la politici publice mai bine tintite, la o mai buna fundamentare a salariului minim pe ramuri si la o evidenta clara a deficitului de competente.

Proiectul de ordin va fi supus procedurii de transparenta decizionala, iar partile interesate pot transmite observatii in perioada stabilita de lege. Dupa finalizarea etapei de consultare si avizele finale ale Institutului National de Statistica, documentul comun va fi semnat si publicat, inchizand procesul administrativ inceput la debutul anului.

Ministrul Muncii arata ca actualizarea sprijina sistemul de asigurari pentru somaj, facilitand calculul indemnizatiilor si proiectarea masurilor active de reintegrare la scara nationala.

Redactia iDevice.ro

This post was last modified on mai 18, 2025, 11:00 AM 11:00

Disqus Comments Loading...