Ministerul Afacerilor Externe a tras un semnal de alarma in legatura cu un videoclip distribuit pe platforma TikTok, printr-un cont denumit @19romania89, in care se sustine fara nicio dovada ca militarii francezi aflati in Romania ar fi imbracati in uniforme ale Jandarmeriei Romane si si-ar pregati actiuni clandestine pentru declansarea unui razboi civil in tara noastra.
MAE spune ca, postarea, intitulata „Soldati francezi in Romania in haine de jandarmerie Romana”, insinueaza ca aceste operatiuni ar fi programate sa intervina la incheierea procesului electoral, in cazul in care un anumit candidat ar castiga scrutinul.
Intr-un comunicat oficial, MAE arata ca astfel de informatii sunt complet nefondate si reprezinta o dezinformare periculoasa, menita sa creeze panica si neincredere in randul populatiei. Autorii manipulau opinia publica prin raspandirea unor teorii conspirative menite sa submineze increderea in instituţiile statului, in partenerii internationali si in mecanismele democratice. Fara sa ofere nicio proba concreta, postarea sugereaza un scenariu fictiv, lipsit de orice baza reala.
Ministerul subliniaza ca prezenta militarilor din tarile NATO, printre care si cei dislocati in Franta, in cadrul Grupului de Lupta de la Cincu, are exclusiv un caracter defensiv. Ei au misiunea de a consolida apararea flancului estic al Aliantei si de a descuraja orice intentie agresiva impotriva teritoriului aliat. Aceasta masura are in vedere amenintarile generate de conflictul din Ucraina, unde fortele Federatiei Ruse desfasoara, de peste trei ani, un razboi de agresiune ilegal si nejustificat.
MAE mai precizeaza ca toate activitatile militare ale tarilor NATO pe teritoriul Romaniei sunt transparente, se desfasoara in baza unor acorduri internationale si sunt cunoscute publicului larg. Orice incercare de a asocia aceste operatiuni cu contextul politic intern, in mod special cel electoral, reprezinta o forma clara de deformare a realitatii. Prin demontarea acestor speculatii, ministerul isi reafirma ferm pozitia de a condamna raspandirea stirilor false si de a proteja stabilitatea institutionala.
In incheiere, Ministerul Afacerilor Externe incurajeaza cetatenii sa verifice informatiile primite din surse oficiale si sa trateze cu scepticism materialele video scoase din context sau declaratiile lipsite de baze reale. Doar astfel vom putea evita criza de incredere in institutiile democratice si vom asigura un climat de informare corecta si responsabila.
This post was last modified on mai 18, 2025, 8:15 PM 20:15