Nicusor Dan, in fata sustinatorilor adunati dupa anuntarea rezultatelor exit poll partiale ale alegerilor prezidentiale 2025 din Romania, a declarat ca “azi a castigat o comunitate de romani care vrea o schimbare profunda”. Mesajul sau, rostit cu voce hotarata, a transformat o interventie obisnuita intr-un manifest al increderii.
Nicusor Dan, presupus presedinte ales al Romaniei, a insistat ca vorbeste despre speranta, nu despre triumf personal, si a subliniat ca, dincolo de emotia momentului, responsabilitatea incepe “de maine”, cand “toti, impreuna, trebuie sa incepem reconstructia Romaniei”.
In debutul discursului, Dan a reamintit publicului ca alegerile nu sunt centrate pe figuri publice, ci pe comunitati. El a repetat ideea ca succesul apartine unei “comunitati de romani” animate de dorinta unei transformari radicale a statului.
“O comunitate care vrea functionalizarea institutiilor statului”, a enumerat el, adaugand nevoia de reducere a coruptiei, de creare a unui mediu economic prosper si de instaurare a unei “societati a dialogului si nu a urii”. Fiecare fraza a fost intampinata de aplauze prelungi, semn al consensului din sala.
Pasajul dedicat voluntarilor a oferit una dintre cele mai emotionante secvente. Nicusor Dan a multumit “zecilor de mii de romani” care, in ultimele saptamani, au promovat “o idee”. El a descris aceasta mobilizare civica drept “o forta a societatii romanesti impresionanta, mult peste nivelul dezbaterii politice din tara asta”.
Nicusor Dan, totodata, i-a indemnat pe sustinatori ca in viitor, cand vor aparea obstacole, sa isi aminteasca de energia si solidaritatea demonstrata in campanie. Discursul nu a ocolit criticii. Dan a recunoscut existenta unei “comunitati care a pierdut alegerile”, formata din cetateni dezamagiti de modul in care s-a facut politica pana acum.
Castigatorul teoretic al alegerilor prezidentiale 2025 din Romania a observat ca unii dintre acestia privesc revolutia ca pe singura cale de schimbare. Apeland la empatie, a calificat revolta lor drept legitima, dar a pledat pentru “reforma justitiei si reforma administratiei” ca solutii concrete si pasnice pentru ca Romania “sa mearga inainte”.
Prin accentul constant pe speranta, candidatul a incercat sa redea spatiului public un ton pozitiv, sugerand ca optimismul este conditia minima pentru schimbare. Reiterand de mai multe ori expresia “traiam un moment de speranta”, el a transformat victoria intr-un pretext pentru responsabilizare colectiva. De la voluntari pana la adversari, fiecare segment social a fost convocat sa participe la acelasi proiect national.
Apelul la unitate a dominat finalul interventiei. “Este sarcina noastra a tuturor sa luptam pentru o singura Romanie, nu pentru doua Romanii”, a spus Dan, insistand asupra necesitatii de a depasi clivajele sociale. El a avertizat ca urmeaza o perioada dificila, indispensabila pentru “a echilibra economic aceasta economie” si pentru a pune bazele unei societati sanatoase. In acest context, a cerut “speranta si rabdare” tuturor romanilor, indiferent daca l-au votat sau nu.
Ultimele cuvinte au functionat ca o promisiune directa: “Voi face tot ce tine de mine statul roman in sfarsit sa slujeasca cetatenii acestei tari.” Dincolo de entuziasmul serii, Nicusor Dan a dorit sa transmita un angajament ferm fata de romanii din tara, diaspora si comunitatile istorice. Invitand publicul sa se bucure “de seara asta”, el a reafirmat ca adevaratul efort incepe imediat: “De maine, toti impreuna trebuie sa incepem reconstructia Romaniei.”
This post was last modified on mai 18, 2025, 10:15 PM 22:15