Planeta Venus isi dezvaluie tainele geologice intr-un studiu recent care ar putea schimba modul in care intelegem activitatea tectonica pe aceasta lume misterioasa. O echipa internationala de cercetatori a analizat 75 de formatiuni circulare gigantice, numite coroane, si a descoperit ca 52 dintre acestea prezinta semne evidente ale unor forte subterane inca active.
Planeta Venus ar putea avea o tectonica mult mai raspandita decat se credea anterior, iar procesul de formare a coroanelor continua chiar si astazi. Coroanele reprezinta structuri ovale de dimensiuni impresionante, variind de la zeci la sute de mile latime. Ele se formeaza atunci cand panasele fierbinti din interiorul planetei imping litosfera in sus, deformand crusta terestra si provocand fisuri concentrice si asperitati.
Planeta Venus are inregistrata o imagine similara cu cea a unui balon subacvatic care preseaza roca din interior si o face sa crape. Aceste caracteristici spectaculoase au fost cartografiate pentru prima data de sonda Magellan a NASA, la inceputul anilor 1990, insa doar acum, prin combinarea datelor gravitationale cu cele topografice, cercetatorii au obtinut o perspectiva cu adevarat revolutionara asupra Planetei Venus.
Pentru a identifica mecanismele din spatele formarii coroanelor, echipa coordonata de specialisti de la Universitatea din Maryland si de la Universitatea din Berna a creat un model computerizat 3D. In cadrul acestui experiment virtual, simularile au reprodus fluxul de material fierbinte din mantaua inferioara catre suprafata.
Rezultatul a fost comparat cu datele gravimetrice si topografice preluate de Magellan, permitand cercetatorilor sa descopere cum variatiile de densitate ale substantei din interior pot genera forte suficient de puternice pentru a modela peisajul venusian.
Datele gravimetrice au fost cruciale in acest studiu, deoarece zona in care materialul este mai dens exercita o forta gravitationala mai puternica, iar materialul mai putin dens, cum ar fi panasele fierbinti, creeaza depresiuni gravitationale mai slabe.
Planeta Venus Are Deslusite dupa Ani de Zile MISTERELE care au Blocat Cercetatori din Toata Lumea
Planeta Venus a avut multumita aceastei masuratori detectati “norii” de material capabil sa ridice crusta de deasupra, un fenomen imposibil de surprins doar prin cartografierea reliefului. Astfel, pentru 52 dintre coroane au fost identificate variatii ale gravitatiei care indica un flux activ, demonstrand prezenta proceselor tectonice inca in desfasurare.
Echipa de cercetare sustine ca mai multe tipuri de procese tectonice ar putea modela suprafata Planetei Venus in jurul coroanelor. Un prim scenariu descrie activitatea asemanatoare subductiei, in care portiuni ale litosferei sunt impinse in jos sub efectul greutatii si al presiunii generate de panasele care urca, asemeni interactiunii placilor tectonice de pe Pamant.
Un al doilea proces, denumit picurare litosferica, implica scufundarea unor blocuri mai reci si mai dense ale crustei in mantaua fierbinte de dedesubt. In fine, un al treilea mecanism ar fi declansat de penele panasilor care ridica si sparg crusta, provocand activitate vulcanica deasupra.
Planeta Venus, multumita acestei descoperiri a activitatii tectonice extinse, are implicatii profunde pentru intelegerea evolutiei planetelor telurice. Coroanele nu mai exista astazi pe Pamant, insa se presupune ca in stadiile sale timpurii planeta noastra ar fi putut prezenta structuri similare inainte ca tectonica placilor sa se stabilizeze.
Analizand coroanele venusiene, oamenii de stiinta pot reconstrui conditiile din perioada cand Terra era mai dinamica si cand mecanismele interne nu erau limitate de margini de placi rigide. Desi studiul are un impact major, cercetatorii recunosc limitele datelor disponibile.
In prezent, hartile gravimetrice si topografice ofera o rezolutie suficienta pentru detectarea proceselor active, insa imagini cu rezolutie superioara ar putea furniza detalii mult mai fine. Aici intervine misiunea VERITAS, pregatita pentru lansare in 2031.
Conform Suzannei Smrekar de la JPL, noile harti gravitationale vor avea o rezolutie de doua pana la patru ori mai mare decat datele Magellan, permitand identificarea unor coroane mai mici si analiza proceselor la scara redusa.
Planeta Venus ramane un teren fascinant pentru studiul geologiei planetare, oferind indicii despre activitatea tectonica pe o lume fara placi evidente, dar si despre trecutul antic al Pamantului.
Descoperirile recente nu doar ca adauga un capitol important in cunoasterea Planetei Venus, ci si ne pregatesc pentru revelatii ulterioare, odata cu sosirea datelor VERITAS. Pana atunci, coroanele si fortele care le modeleaza continua sa intrigueze cercetatorii, demonstrand ca activitatea geologica a planetei soarelui nu a incetat niciodata cu adevarat.