Presedintele ales Nicusor Dan a facut astazi precizari cu privire la negocierile pentru formarea noului Guvern, subliniind etapele care urmeaza si partidele implicate in discutii. El a anuntat ca s-a intalnit cu Ilie Bolojan si ca l-a primit la sediul de campanie pe Dominic Fritz.
Nicusor Dan, In ceea ce il priveste pe presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a marturisit ca nu l-a sunat inca, insa intentioneaza sa il contacteze in cursul acestei seri, pentru a-l felicita pentru mobilizarea impresionanta a etnicilor maghiari, aport considerabil al UDMR la acest rezultat.
Intr-o declaratie adresata jurnalistilor, liderul politic a subliniat ca sprijinul formatiunilor proeuropene si al minoritatilor ar putea garanta stabilitatea unui guvern de coalitie. „Ideal ar fi ca toate cele patru formatiuni proeuropene, plus reprezentantii minoritatilor, sa conlucreze pentru un executiv consolidat”, a afirmat el.
Totusi, in prezent, discutiile sunt in curs, iar fiecare formatiune isi formuleaza propriile asteptari si conditii, care trebuie armonizate intr-un protocol comun de guvernare.
Desi a evidentiat ca Ilie Bolojan ramane optiunea sa pentru functia de prim-ministru, Nicusor Dan nu a promis inca oficial desemnarea sa. „Este o discutie in desfasurare. Fiecare persoana implicata are cerinte si conditii care trebuiesc negociate”, a precizat presedintele ales, precizand ca va furniza un raspuns in aproximativ o saptamana de la acest moment.
Nicusor Dan a explicat ca procesul de formare a guvernului va urma un calendar riguros. Cu PNL, USR si UDMR, va exista o prima runda de discutii preliminare, iar in opinia sa nu se va ajunge la un acord mai devreme de trei sau patru saptamani, respectiv mijlocul lunii iunie.
Aceste negocieri se vor desfasura in paralel cu dezbaterile privind deficitul bugetar, considerat de presedintele ales „o problema foarte serioasa” care necesita corectii, dupa ce, in ultimii trei ani, Romania a inregistrat cheltuieli substantial peste plafonul recomandat.
Contextul regional reprezinta un alt factor important in ecuatia guvernarii. „Suntem intr-un context geopolitic complicat, cu un razboi la granita, iar efortul european si programul de inarmare impun Romaniei sa se alinieze cerintelor de securitate ale statelor membre UE”, a punctat Nicusor Dan.
Nicusor Dan a subliniat ca primii pasi vor fi stabilirea masurilor pentru reducerea deficitului si definirea directiilor de securitate, aspecte clar interconectate cu deciziile de politica economica si cu prioritatile de aparare.
Presedintele ales a atras atentia ca responsabilitatea pentru ajustarile bugetare si pentru formarea guvernului va fi si a sa: „Nu as vrea sa fiu un presedinte care desemneaza un prim-ministru si apoi se dezangajeaza. Voi fi implicat in stabilirea surselor bugetare si in deciziile de taiere a cheltuielilor.” Aceasta implicare personala, a explicat el, este menita sa asigure coerenta intre promisiunile electorale si masurile reale de politici publice.
Referitor la PSD, Nicusor Dan a recunoscut ca directia viitoare a partidului nu este inca clara, existand tensiuni interne care trebuie lamurite. In opinia sa, situatia din PSD va influenta in mod direct dinamica negocierilor, iar rezultatele acestor clarificari vor fi cunoscute in perioada imediat urmatoare.
El a subliniat ca mobilizarea comunitatii maghiare a fost impresionanta. Colaborarea cu reprezentantii minoritatilor este considerata un pilon al stabilitatii politice. Nicusor Dan spera ca, odata lamurita situatia in PSD, coalitia va demara masurile de reforma sociala necesare pentru redresarea Romaniei si pentru sustinerea investitiilor strategice.
This post was last modified on mai 19, 2025, 9:31 PM 21:31