X

WhatsApp in Centrul unei IMPORTANTE Victorii Obtinute de catre Meta

WhatsApp este in centrul unui proces in care Meta a castigat daune in valoare de aproape 170 de milioane de dolari intr-un proces indelungat impotriva NSO Group, compania israeliana cunoscuta pentru programul spyware Pegasus. Verdictul pune sub semnul intrebarii siguranta utilizatorilor WhatsApp, care bazeaza comunicarea pe criptarea end-to-end, si scoate in evidenta necesitatea unor masuri suplimentare de protectie impotriva atacurilor cibernetice sofisticate.

Plangerea initiala, depusa de Meta in octombrie 2019, acuza NSO Group ca a folosit serverele WhatsApp in mod abuziv pentru a transmite programe malware catre aproximativ 1400 de telefoane mobile. Victimele includeau avocati, jurnalisti, activisti pentru drepturile omului, disidenti politici si inalti diplomati. Scopul principal era interceptarea mesajelor, dupa ce acestea erau decriptate de dispozitivele tinta.

Potrivit documentelor din proces, NSO Group a realizat inginerie inversa a aplicatiei WhatsApp pentru a-si crea propriul software si infrastructura de servere. Atacurile de tip zero-click permit instalarea malware-ului fara nicio actiune a victimei, nici macar deschiderea unui link sau raspunsul la un apel.

In decembrie 2024, un judecator federal a emis o hotarare sumara partiala in favoarea Meta, stabilind ca NSO Group a refuzat constant sa furnizeze codul sursa al spyware-ului pentru examinare. Aceasta decizie a pus bazele procedurii de evaluare a daunelor, care a demarat la sfarsitul lunii aprilie 2025. Juriul a stabilit daune compensatorii de 444.719 dolari si punitive de 167.254.000 dolari.

WhatsApp in Centrul unei IMPORTANTE Victorii Obtinute de catre Meta

NSO Group a sustinut in aparare ca aplicatia WhatsApp nu a suferit pierderi directe si ca daunele ar trebui sa fie minime. Totusi, juriul a considerat ca abuzul serverelor WhatsApp a produs prejudicii semnificative utilizatorilor si platformei. Aceasta hotarare accentueaza responsabilitatea companiilor tech de a proteja infrastructura serviciilor de mesagerie si de a preveni utilizarea lor in scopuri malitioase.

Controversata companie NSO Group nu este la prima infruntare cu autoritatile. In 2021, guvernul SUA a inclus-o pe lista neagra pentru permiterea guvernelor straine de a spiona jurnalisti si activisti prin intermediul tehnologiei Pegasus. Cazul The Pegasus Project a dezvaluit ca peste 180 de jurnalisti au fost tinta unor astfel de atacuri, ceea ce a starnit critici internationale.

Autoritatea Europeana pentru Protectia Datelor a recomandat in 2022 interzicerea tehnologiei Pegasus in Uniunea Europeana, evidentiind riscurile grave pentru drepturile fundamentale. Desi interdictia nu a fost adoptata, presiunea asupra guvernelor si a industriei de securitate cibernetica creste continuu.

Organizatia Amnesty International, parte la proces printr-un memoriu prietenos instantei, a salutat verdictul ca un pas important in apararea drepturilor omului. Conform reprezentantilor Amnesty, decizia transmite un mesaj clar guvernelor si producatorilor de tehnologii de supraveghere sa reglementeze ferm industria si sa interzica instrumentele care incalca standardele internationale privind drepturile omului.

Pentru utilizatorii WhatsApp, aceasta hotarare este un semnal de alarma. Specialistii recomanda mentinerea aplicatiei si a sistemului de operare actualizate, instalarea de software de securitate si adoptarea unei bune practici de verificare a sursei mesajelor. Intr-o lume in care atacurile zero-click devin tot mai sofisticate, vigilenta si educatia in securitate cibernetica sunt esentiale pentru protejarea comunicarii private.

This post was last modified on mai 18, 2025, 11:53 PM 23:53

Disqus Comments Loading...