X

4 Anunturi ale Ministrului Educatiei de ULTIMA ORA cu Initiative pentru Toate Scolile din Romania

Ministrul Educatiei, Daniel David, a facut 4 anunturi importante de ultima ora, iar unul dintre ele da nastere unor noi discutii aprinse in spatiul public dupa ce si-a exprimat recent pozitia fata de introducerea unei materii denumita „educatie sexuala” in curriculumul scolilor.

Ministrul Educatiei a explicat in cadrul unei conferinte de presa ca tema a fost „ideologizata” excesiv si ca orice disciplina care ar purta acest nume risca sa aduca in prim-plan polemici de natura politica sau culturala, greu de controlat pe cai stiintifice si curriculare.

„Eu nu sustin introducerea in curriculum a unei discipline cu acest nume, educatie sexuala, dintr-un simplu motiv: s-a ideologizat discutia foarte mult si orice incercare de a o pune disciplina sau sa poarte acest nume genereaza discutii care nu mai pot fi controlate stiintific sau curricular. N-ai cum sa le controlezi”, a declarat ministrul.

Ministrul Educatiei a subliniat ca problemele legate de educatia tinerilor in domeniul sexual, de sanatate si de relatii trebuie tratate cu pragmatism si naturalete: „O educatie sexuala necolorata ideologic si foarte pragmatica, naturala, trebuie sa existe in curriculum.

ar acele lucruri trebuie facute ca unitati de invatare, fara ingerinte ideologice, prinse in discipline de biologie si in discipline pe care as vrea sa le avem, care sa poarte numele de educatie pentru sanatate.”

Ministrul Educatiei a atras atentia asupra deficitului major de specialisti din sistemul de invatamant preuniversitar: nu exista un numar rezonabil de logopezi, psihologi sau consilieri de cariera, iar aceasta lipsa transforma interactiunea cu elevii intr-o forma „fara fond”.

„Avem nevoie de mai multi profesionisti si in consiliere, cand am spus consiliere am spus inclusiv partea de logopedie, dar ne mai trebuie informaticieni, ne trebuie economisti, caci ii transformam pe profesori in informaticieni si in economisti”, a punctat Daniel David.

Ministrul Educatiei, in contextul crizei economice si al constrangerilor bugetare, ministrul recunoaste ca, pe termen scurt, este putin probabil ca statul sa aloce resursele necesare pentru angajarea tuturor specialistilor ceruti de sistem.

Cu toate acestea, el propune un plan pe orizont de trei ani, in care bugetul sa fie ajustat progresiv: „Daca esti serios si iti asumi serios ca Guvern, poti sa vii sa spui: cati trebuie sa avem peste doi sau trei ani? Atatia! Cati ne permitem in acest an atatia o sa dam in anul doi si atatia vom in anul trei.”

Daniel David a anuntat totodata o deschidere sporita a sistemului educational catre mediul socio-economic. In universitate, deja au fost integrate specialitati din zona de business la nivel didactic, desi multi dintre profesionisti nu detineau doctorat sau nu erau membri ai comunitatii academice.

Intr-o abordare similara pentru ciclul preuniversitar, ministrul propune ca profesionistii din companii sa poata preda in scoli si licee, ca solutie de exceptie, pentru a acoperi golurile si a mentine calitatea actului educational.

„Cred ca acolo unde vor fi probleme, in zona de chimie, biologie, fizica, unde deja incep sa apara, va trebui sa deschidem sistemul astfel incat sa-i lasam pe oameni sa lucreze in companii, sa lucreze acolo unde ei castiga si se simt bine, dar sa nu refuze sa se implice si in sistemul educational.

Ca situatie de exceptie, nu ca regula generala, fiindca mesajul meu este acesta: cariera in zona preuniversitara cred ca trebuie profesionalizata, doar ca atunci cand nu ai si nu ai, cauti solutii care sa fie solutii in care sa acoperi deficitul dar sa pastrezi totusi la un nivel rezonabil si calitatea.”

Ministrul Educatiei face aceste anunturi intr-un moment in care educatia pentru sanatate si sexualitate se afla pe agenda mai multor state europene, unde dezbaterile cu privire la continut, metodologie si finantare inca nu s-au incheiat. In Romania, o abordare integrata, fara etichete ideologice, pare sa fie tinta principala a autoritatilor, chiar daca drumul pana la implementarea efectiva ramane presarat cu provocari legislative si profesionale.

Disqus Comments Loading...