Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a promovat un proiect de Hotarare de Guvern, care are menirea de a implementa modificari anexei la Hotararea Guvernului nr. 864/2021, prin care a fost aprobat Statutul Companiei Nationale de Investitii Rutiere – S.A.
Sorin Grindeanu explica in mod oficial in actualul cadru normativ necesita adaptari care sa corespunda reglementarilor recente si sa asigure o guvernanta corporativa solida, menita sa stimuleze dezvoltarea infrastructurii rutiere din Romania.
Ministrul Transporturilor a subliniat ca, in forma actuala a Statutului, capitalul social initial al C.N.I.R. poate fi utilizat exclusiv pentru activitatile prevazute in obiectul de activitate, fara posibilitatea investitiilor prudente in titluri de stat.
Diversificarea plasamentelor va ajuta la protejarea resurselor companiei pe termen lung si sa reducem riscurile generate de inflatie, iar includerea investitiilor in titluri de stat va permite C.N.I.R. sa gestioneze mai eficient lichiditatile.
Sorin Grindeanu spune ca un alt punct vizat de modificarile propuse se refera la actualizarea Codurilor CAEN, in contextul intrarii in vigoare a versiunii revizuite CAEN Rev.3, incepand cu 1 ianuarie 2025. Grindeanu a punctat ca alinerea codurilor activitatilor companiei la noua nomenclatura aprobata prin ordin al Institutului National de Statistica este indispensabila pentru functionarea fara sincope a C.N.I.R.
Ministrul Transporturilor a insistat, de asemenea, pe imbunatatirea reglementarilor privind consiliul de administratie si directorii executivi. In prezent, numirea si revocarea membrilor consiliului nu sunt pe deplin clarificate, iar atributiile directoarelor nu reflecta noile exigente legislative.
Este necesara o clarificare a ierarhiei si o delimitare precisa a responsabilitatilor, astfel incat fiecare nivel decizional sa functioneze optim si cu transparenta. Proiectul de hotarare propune modificarea procesului de numire a membrilor consiliului de administratie de catre adunarea generala a actionarilor, eliminand restrictiile privind initiativa propunerilor.
Sorin Grindeanu afirma ca, in plus, se introduce explicit expresia „daune-interese” alaturi de „pagube”, pentru a extinde domeniul prejudiciilor pentru care pot fi declansate actiuni in justitie impotriva administratorilor. Grindeanu a mai precizat ca va fi clarificat rolul secretarilor tehnici ai companiei, prin definirea atributiilor lor specifice.
Evitarea oricarei ambiguitati este esentiala pentru o functionare eficienta si pentru responsabilizarea tuturor actorilor din cadrul C.N.I.R. Pentru a alinia guvernanta corporativa la bunele practici internationale, modificarile propuse includ introducerea unei evaluari anuale a administratorilor realizata de adunarea generala a actionarilor, evaluare ce devine temei pentru prelungirea mandatelor.
Sorin Grindeanu stabileste inclusiv ca se reduce numarul maxim de mandate simultane detinute de un administrator de la trei la doua, masura menita sa previna conflictele de interese si sa permita dedicarea completa a acestora activitatilor C.N.I.R.
In fine, proiectul urmareste clarificarea statutului directorului general in raport cu consiliul de administratie, asigurand o delimitare ferma intre atributiile de conducere executiva si cele de supraveghere strategica.
Oficialii spun ca, prin aceste masuri, compania se va putea adapta mai usor noilor realitati economice si legislative, sporindu-si eficienta operationala si consolidandu-si rolul in dezvoltarea infrastructurii rutiere nationale.
This post was last modified on mai 21, 2025, 1:49 PM 13:49