X

Hotararea de Guvern Elaborata de Alexandru Rafila de ULTIMA ORA cu Masurile Cerute pentru Aplicare in Romania

Alexandru Rafila, ministrul Sanatatii, a elaborat o noua Hotarare de Guvern prin care se stabilesc o serie de masuri pentru a sustine initiative importante pentru Romania, mai exact nivelul cotizatiei pentru realizarea interconectarii cu institutii similare internationale si organizatii internationale de schimb de organe in anul 2025.

Alexandru Rafila afirma ca masura vizeaza consolidarea cooperarii Agentiei Nationale de Transplant (ANT) cu partenerii externi si are ca scop principal imbunatatirea sanselor pacientilor romani de a beneficia de proceduri de transplant prin acces extins la retele internationale de schimb de organe.

Potrivit declaratiei ministrului Rafila, Agentia Nationala de Transplant detine atributii clare in domeniul colaborarii cu institutii internationale de profil si poate incheia acorduri si memorandumuri menite sa optimizeze procesul de schimb de organe.

Prin astfel de instrumente de cooperare, se accelereaza oferirea si acceptarea de organe intre tarile participante, sporindu-se astfel sansele pacientilor aflati pe listele de asteptare.

Alexandru Rafila a subliniat ca, pentru aderarea la retele precum platforma FOEDUS-EOEO, destinata pacientilor cu urgenta majora in transplant, este uneori necesara achitarea unei cotizatii sau a unei taxe de catre ANT. Fiind o institutie finantata integral de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sanatatii, Agentia nu dispune de alte resurse financiare proprii si, prin urmare, nivelul acestor sume este aprobat anual prin Hotarare de Guvern.

Hotararea de Guvern face trimitere directa la prevederile art. 143 alin. (8^1) si (9) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, republicata, care ii confera Agentiei posibilitatea de a plati anual cotizatii si taxe pentru interconectarea cu institutii similare internationale si organizatii de schimb de organe.

Alexandru Rafila afirma ca pentru anul 2025, cuantumul cotizatiei a fost stabilit la suma de 1.000 de euro, asigurand astfel accesul continuu al Romaniei la retelele europene de transplant.

Ministrul Sanatatii a reamintit contributia Romaniei in cadrul proiectului european Joint Action FOEDUS EU GA20122101, derulat intre 2013 si 2016, la care a participat Institutul Clinic Fundeni impreuna cu experti din cadrul Agentiei Nationale de Transplant.

In urma acestui proiect a fost dezvoltata o platforma IT dedicata schimbului international de organe, facilitand oferta si cererea intre statele membre ale Uniunii Europene.

Alexandru Rafila subliniaza ca in cadrul platformei FOEDUS-EOEO, ANT este singura institutie abilitate in Romania sa aprobe exportul si importul de organe in vederea efectuarii procedurilor de transplant, alaturi de celelalte autoritati competente din Europa, membre ale retelei.

Prin acest sistem, ofertele de organe si cererile urgente – inclusiv pentru pacientii hiperimunizati, receptori pediatrici si cazurile de rejet superacut – pot fi gestionate eficient, reprezentand singura optiune de implementare a Memorandumului de Intelegere cu Centrul National de Transplant al Republicii Italiene in domeniul transplantului pulmonar, document inregistrat la ANT sub nr. 816/21.03.2023.

Proiectul de act normativ reglementeaza in mod explicit posibilitatea platii cotizatiei pentru interconectare cu institutii similare internationale si organizatii de schimb de organe.

Platforma FOEDUS-EOEO este accesibila exclusiv organizatiilor nationale europene de transplant, iar ofertele ori solicitarile urgente pot fi transmise simultan tuturor platformelor europene de alocare, fara a afecta acordurile bilaterale sau multilaterale existente intre tarile Uniunii Europene.

Impactul acestei masuri este, in opinia ministrului Rafila, unul direct asupra imbunatatirii eficientei sistemului de transplant din Romania si a salvarii unui numar cat mai mare de vieti.

Redactia iDevice.ro

This post was last modified on mai 21, 2025, 1:55 PM 13:55

Disqus Comments Loading...