X

Hotararile Necesare ale Simona Bucura-Oprescu de ULTIMA ORA prin Guvern pentru Masuri Vizand Milioane de Romani

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, le explica romanilor din toata tara o initiativa extrem de importanta care a fost derulata de catre ministerul sau, deoarece la Bucuresti Autoritatea Europeana a Muncii (ELA) a deschis oficial cea de-a patra sesiune de formare dedicata mobilitatii fortei de munca.

Simona Bucura-Oprescu transmite faptul ca, evenimentul, gazduit intre 20 si 22 mai, reuneste inspectori de munca din majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene, care impartasesc experiente si bune practici menite sa intareasca cooperarea transfrontaliera.

In discursul sau, ministrul a subliniat importanta consolidarii mecanismelor care faciliteaza libera circulatie a lucratorilor si protejeaza drepturile acestora. „Autoritatea Europeana a Muncii joaca un rol cheie in asigurarea unor conditii echitabile de munca pentru toti cetatenii europeni”, a afirmat Simona Bucura-Oprescu, evidentiind necesitatea ca inspectoratele din toate statele membre sa isi impartaseasca rapoartele si concluziile.

Simona Bucura-Oprescu a amintit ca prin instruirea comuna, institutiile pot adopta modele de succes preluate de la colegi din alte tari si pot perfectiona instrumentele existente. Datele prezentate la deschidere contureaza amploarea fenomenului: aproape 14 milioane de cetateni europeni locuiesc intr-un alt stat membru decat cel de origine, iar peste 10 milioane dintre acestia sunt activi pe piata muncii.

De asemenea, circa 1,7 milioane de persoane lucreaza simultan in doua sau mai multe state, iar numarul lucratorilor detasati a depasit 3,6 milioane. Un alt segment semnificativ il constituie cei 1,8 milioane de oameni care isi au domiciliul intr-o tara, dar isi castiga existenta in alta.

Simona Bucura-Oprescu spune si ca toate aceste cifre reprezinta argumente in favoarea unei coordonari mai ferme intre autoritati si institutii europene, a precizat ministrul. Pe agenda sesiunii de formare se afla aspecte variate: de la utilizarea platformelor digitale IMI (Internal Market Information) si EESSI (Electronic Exchange of Social Security Information) pana la organizarea inspectiilor comune intre state.

„Trebuie sa consolidam instrumentele europene astfel incat sa fie mai interoperabile, mai prietenoase cu utilizatorii si mai accesibile”, a explicat Simona Bucura-Oprescu, accentuand ca tehnologia si parteneriatele strategice sunt esentiale pentru eficientizarea proceselor de supraveghere si prevenire a abuzurilor.

Simona Bucura-Oprescu a insistat asupra investitiei in incredere. „Si cel mai important: sa investim in incredere – intre state, institutii, lucratori si angajatori”, a subliniat ea, aratand ca respectul reciproc si comunicarea transparenta sunt fundamentale pentru un climat de munca stabil si corect.

A fost reiterat rolul partenerilor sociali si al serviciilor publice de ocupare ca piloni ai unei strategii durabile de mobilitate profesionala. Evenimentul de la Bucuresti se doreste a fi nu doar un prilej de formare, ci si un laborator de idei pentru noi mecanisme de cooperare.

Participantii au oportunitatea de a lua parte la ateliere practice, simulări de inspectie si dezbateri pe marginea celor mai recente reglementari europene. Sesiunea va continua pana pe 22 mai, cu scopul de a pune bazele unor acorduri si protocoale care sa faciliteze tranzitia fortei de munca in spatiul UE si sa garanteze conditii echitabile pentru toti cetatenii.

Disqus Comments Loading...