Volodimir Zelenski a trasat directiile principale ale politicii sale interne si externe, punand accent pe consolidarea stabilitatii economice si pe intensificarea cooperarii regionale. Intr-o intalnire cu oficialii guvernamentali, Zelenski a subliniat ca cele trei prioritati absolute sunt locurile de munca, dezvoltarea tehnologica si garantarea unor oportunitati sociale pentru intreaga societate ucraineana.
„Am discutat despre cei mai importanti pasi economici – cei care pot aduce o mai mare stabilitate pe termen lung pentru poporul nostru. Locuri de munca, dezvoltare tehnologica si oportunitati sociale garantate pentru poporul nostru – acestea sunt cele trei prioritati cheie”, a precizat seful statului.
Prin acest mesaj, Volodimir Zelenski a vrut sa transmita incredere ca autoritatile de la Kiev sunt angajate intr-un efort sustinut de revigorare economica, in pofida contextului de conflict si a presiunilor externe.
Tot in cursul zilei, presedintele ucrainean si-a continuat seria de discutii cu partenerii europeni in vederea obtinerii unui sprijin sporit pentru demersurile diplomatice si militare ale Ucrainei.
„Sprijin pentru procesul de negociere, sprijin pentru un armistitiu, sprijin pentru toate formatele noastre comune de lucru in Europa”, a explicat Zelenski, anuntand totodata invitarea a cinci state – Grecia, Macedonia de Nord, Serbia, Slovenia si Moldova – la urmatorul Summit Ucraina – Europa de Sud-Est. Evenimentul urmeaza sa devina o platforma cheie de dialog regional, menita sa stabileasca un calendar clar al cooperarii si sa consolideze securitatea colectiva.
Volodimir Zelenski, pe langa planurile economice si diplomatice, a acordat o atentie deosebita problemei coeziunii sociale. Intr-o reuniune cu reprezentantii minoritatilor nationale si ai popoarelor indigene din Ucraina, liderul de la Kiev a marcat, pentru prima data, Ziua Armoniei Interetnice si a Diversitatii Culturale. „Statul nostru este multinational – si aceasta este puterea noastra. Cu totii simtim sprijin si intelegere reciproca.
Impreuna, traim si luptam pentru a putea trai in pace”, a spus Zelenski. Tema centrala a discutiilor a vizat punerea in aplicare a legii privind popoarele indigene, imbunatatirea coordonarii dintre stat si minoritati, problemele de educatie si limba, acordarea cetateniei celor care asteapta de mult timp si eforturile de repatriere a concetatenilor aflati in strainatate.
Apelurile telefonice purtate in ultimele ore de Zelenski au avut doi protagonisti importanti: prim-ministrul Sloveniei, dr. Robert Golob, si presedinta Republicii Moldova, Maia Sandu. Cu Gomob, discutiile au vizat sprijinul constant pe care Slovenia l-a oferit Ucrainei si asigurarea unei reprezentari solide la summitul regional.
„Slovenia va fi reprezentata la summit, iar acest lucru este foarte important pentru noi”, a subliniat Zelenski. In convorbirea cu Maia Sandu, subiectul principal a fost asistenta Moldovei de la inceputul agresiunii Rusiei. „Apreciem profund acest lucru si ii vom fi mereu recunoscatori”, a declarat presedintele ucrainean, reluand tema cooperarii bilaterale in multiple formate menite sa intareasca securitatea si prosperitatea ambelor tari.
Un alt interlocutor cheie a fost presedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, cu care Zelenski a discutat despre integrarea europeana a Ucrainei si despre consolidarea cooperarii in cadrul formatului Ucraina – Europa de Sud-Est. Cei doi lideri au convenit sa deruleze un calendar comun de intalniri si sa-si mentina comunicarea stransa pentru eficientizarea deciziilor.
Prin aceste initiative, Volodimir Zelenski isi reafirma pozitia de garant al stabilitatii interne si al fortei diplomatice a Ucrainei, mizand pe parteneriate extinse si pe mobilizarea resurselor nationale in beneficiul cetatenilor.