X

Orange Atrage ATENTIA Tuturor Clientilor Privind o Serie de Probleme Serioase

Orange, grupul de telecomunicatii cu cel mai mare numar de clienti activi in Romania la ora actuala, a publicat o informare oficiala prin care atrage atentia asupra metodelor folosite de infractori pentru a obtine date personale si bani in mod ilegal. Compania subliniaza ca aceste atacuri pot aparea prin e-mail, SMS, apeluri telefonice, mesaje pe retele sociale sau alte canale de comunicare si adesea mimeaza semnatura Orange pentru a parea legitime.

Orange spune ca phishing-ul ramane cea mai raspandita forma de frauda cibernetica, vizand un numar mare de persoane prin mesaje nesolicitate. Desi majoritatea atacurilor de phishing sunt de tip oportunist, amenintatorii pot personaliza mesajele intr-un mod sofisticat, tintind un anumit individ sau grup.

Metodele de distribuire includ e-mail-uri falsificate, SMS-uri cu link-uri suspecte, mesaje directe pe WhatsApp sau chiar prin jocuri video care contin fisiere malițioase.

Orange precizeaza clar ca nu solicita clientilor informatii referitoare la conturi bancare, parole personale, PIN-uri sau coduri de reincarcare prin nicio cale de comunicare. Aceste date sunt strict confidentiale si nu trebuie furnizate unor terte parti. In cazul in care o persoana dezvaluie informatii sensibile, isi asuma responsabilitatea pentru eventualele consecinte.

Orange explica si ca, pentru a recunoaste tentativele de frauda, Orange recomanda clientilor sa acorde atentie semnalelor de alarma: solicitarea unor informatii confidențiale prin completarea de formulare pe site-uri neafiliate, interpretarea mesajelor ca fiind urgente, presiunea pentru a introduce coduri pe telefon sau autentificarea intr-un cont fals pentru obtinerea de premii.

Orange Atrage ATENTIA Tuturor Clientilor Privind o Serie de Probleme Serioase

Aceste tactici urgentiste sunt menite sa reduca timpul de gandire al tintei, crescand probabilitatea ca victima sa furnizeze datele solicitate. Un alt indiciu al tentativelor de frauda il reprezinta cererile de semnare a unor contracte de servicii ori schimbarea cartelei SIM in scopul obtinerii unor avantaje financiare.

Aceste cereri pot veni inclusiv de pe conturi false de social media care, la prima vedere, par asociate paginilor oficiale Orange, dar in realitate nu sunt autentice. Fraudatorii pot solicita transferuri bancare sau plata unui comision prin intermediul unor servicii specializate, pretinzand rezolvarea unei situatii urgente.

Orange isi indeamna clientii sa verifice orice solicitare de plata contactand direct serviciul de asistenta al companiei, pentru a confirma autenticitatea cererii si a evita pierderile financiare. In e-mail-urile de tip phishing, atacatorii includ adrese web care imita site-urile unor organizatii legale, modificarile fiind insa minore si greu de observat de catre utilizatorii neexperimentati.

Odata accesat link-ul fals, utilizatorul este directionat catre o pagina clonata, unde i se solicita introducerea datelor personale sau descarcarea de fisiere care pot contine programe malițioase.

Pe langa link-uri suspecte, mesajele de frauda pot contine atasamente nesolicitate cu denumiri aparent inofensive, precum “poza.jpg” sau “fotografie amuzanta.pdf”. Aceste fisiere pot contine coduri periculoase care infecteaza dispozitivul, permitand accesul hackerilor la informatii sensibile.

Orange afirma si ca, pentru a se proteja, clientii trebuie sa activeze solutii de securitate si sa pastreze sistemele de operare si aplicatiile actualizate. De asemenea, este recomandat sa verifice intotdeauna domeniul si adresa expeditorului inainte de a interactiona cu un mesaj primit si sa spuna “nu” cererilor care par prea bune pentru a fi adevarate.

Orange ramane alaturi de clienti prin campanii de informare si suport dedicat, oferind consiliere pentru evitarea furtului de date si reducerea riscului de fraude. Colaborarea dintre utilizatori si echipele de securitate Orange este esentiala pentru a mentine un mediu online sigur si pentru a preveni castigurile nejustificate ale infractorilor cibernetici.

Redactia iDevice.ro

This post was last modified on mai 22, 2025, 1:41 PM 13:41

Disqus Comments Loading...