Ministrul Educatiei, Daniel David, a elaborat pentru adoptare o Hotarare de Guvern, care a fost facuta publica de catre oficial in cursul acestei zile, ea privind trecerea unor bunuri de cale ferata din domeniul public al statului in domeniul privat al statului si in administrarea Companiei Nationale de Cai Ferate „C.F.R.“–S.A. Sucursala Regionala CF Cluj.
Ministrul Educatiei afirma in mod oficial ca masura are ca scop reutilizarea si refolosirea anumitor elemente de infrastructura, precum si scoaterea din functiune, casarea si valorificarea, dupa caz, a componentelor care nu mai pot fi integrate in proiectele de modernizare si reabilitare.
Conform declaratiei ministrului, propunerea respecta prevederile art. 288 si art. 361 alin. (1) din O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul Administrativ, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si ale O.G. nr. 32/2007 privind modernizarea si reabilitarea infrastructurii feroviare publice.
Ministrul Educatie sustine ca prin acest act normativ, bunurile aflate pana acum in administrarea Ministerului Transporturilor si Infrastructurii si concesionate C.F.R. Cluj vor fi preluate in domeniul privat al statului, iar administrarea lor va fi asigurata direct de Compania Nationala de Cai Ferate S.A.
Daniel David a explicat ca masura vizeaza in special sectiile de circulatie interoperabile Apahida-Cluj-Oradea-Episcopia Bihor si Episcopia Bihor-frontiera, afectate de lucrarile de investitii pentru electrificarea si reabilitarea liniei de cale ferata Cluj Napoca-Oradea-Episcopia Bihor.
In urma acestor proiecte, multe elemente de infrastructura intra in proces de disponibilizare, fiind decise fie reintegrarea lor in reteaua feroviara prin reparatii, fie eliminarea completa daca nu mai corespund cerintelor tehnice.
Ministrul Educatie aduce in atentie ca bunurile supuse transferului sunt in numar total de 948 si includ o serie de categorii importante: linii ferate de circulatie si aparate de cale, cu o lungime totala de peste 326,8 kilometri, aproape 476 de aparate de cale echivalente, 83 de treceri la nivel si un peron.
Podurile aferente liniilor functionale numara 23 structuri mari si 156 podete. La acestea se adauga lucrari geotehnice de protectie si consolidare, cu un volum de peste 3.732 metri cubi de ziduri de retentie, santuri, chesoane, canale si ziduri de sprijin.
Ministrul Educatie a mentionat totodata instalatiile fixe de siguranta si conducere operativa a circulatiei feroviare, reprezentate de 142 de elemente specifice sistemelor SCB, CED, BLA, BAT, SAT, CEM, CDC, Autostop, SBW, TC, LC, precum si statii de transformare si grupuri electrogene. La categoria lucrari de arta intra 13 pasaje inferioare, in timp ce alte instalatii si cladiri aferente infrastructurii feroviare cuprind opt constructii diverse.
Procedurile tehnologice aferente proiectelor de reabilitare, modernizare si sistematizare vor genera dezmembrari de piese si componente consumate sau nejustificate pentru mentinere in functionare. In acest sens, componentele reutilizabile vor fi dirijate catre lucrari de reparatii si intretinere pentru pastrarea parametrilor de siguranta si performanta ai retelei.
Ministrul Educatie subliniaza ca elementele care nu mai pot fi refolosite vor fi valorificate in conformitate cu prevederile legale in vigoare, evitandu-se risipa de materiale si reducandu-se costurile de achizitie. Daniel David a stabilit ca Ministerul Transporturilor si Infrastructurii, prin C.N.C.F. „C.F.R.“–S.A., raspunde de veridicitatea datelor inscrise in anexa hotararii si de oportunitatea promovarii acestui act normativ.
Demersul face parte dintr-o serie mai larga de masuri menite sa optimizeze gestiunea patrimoniului feroviar si sa asigure un cadru legal clar pentru investitiile de modernizare, in contextul in care Romania isi propune sa dezvolte o retea feroviara competitiva si eficienta.