X

Raportul Meteorologic ANM Oficial de ULTIMA ORA pe 23 Mai 2025 in Romania

Raportul meteorologic ANM, Administratia Nationala de Meteorologie, oficial de ultima ora  pe 23 mai 2025 in Romania, ne aduce in atentie o importanta  informare nivometeorologica valabila astazi, vizand masivele montane inalte din Carpatii Meridionali si Carpatii Orientali.

ANM transmite ca, in baza datelor oficiale, conditiile de zapada au ramas relativ consistente la altitudini mari, iar evolutia termica si pluviometrica din urmatoarele zile poate genera riscuri sporite de curgeri de topire si avalanse de dimensiuni mici.

In Carpatii Meridionali, in masivele Fagaras si Bucegi, stratul de zapada incepe in zona de creasta la circa 1800 de metri, ajungand pe alocuri la grosimi de 20–30 cm. In partea superioara a depozitului se observa straturi cu coeziune redusa fata de baza inghetata, un aspect important pentru stabilitatea zapezii. Pe versantii nordici si pe firul vai se pot gasi depuneri mai consistente, iar in zona crestelor au fost semnalate unele placi de vant.

ANM aten­tio­neaza ca incalzirea prognozata si precipitatiile sub forma de ploaie vor umezi si mai mult zapada, marind greutatea depozitelor si creand premise pentru avalanse de topire la peste 2200 m, cu risc amplificat in caz de supraincarcari locale.

In Carpatii Orientali, in grupele nordice, stratul de zapada se intinde de la 1600 m in sus, depasind in multe locuri 20–30 cm in zona crestelor. La fel ca in meridionali, partea superioara prezinta straturi fragile, iar depunerile izolate mai groase se gasesc pe versantii umbrositi.

In urma cresterii temperaturilor si a ploilor programate, intreaga masa de zapada se va imbibau cu apa, favorizand aparitia curgerilor de topire si a avalanselor de tip umed. ANM subliniaza ca aceste fenomene pot aparea cu precadere la altitudini de peste 1800 m si vor fi intensificate de vanturile puternice sau depunerile suplimentare.

Ultimele doua saptamani au adus temperaturi mult mai scazute decat in mod normal pentru aceasta perioada, generand episoade repetate de ninsoare in zonele montane inalte si acumularea treptata a stratului de zapada. Tranzitor au fost raportate si precipitatii mixte, inclusiv mazariche si grindina, iar vanturile din zona crestelor au atins rafale de 70–80 km/h.

In prima parte a lunii, ninsorile usoare au cazut direct pe sol, dar ultimele precipitatii au fost mai consistente si s-au depus peste stratul existent, consolidand masa pufoasa de deasupra.

La data de 21.05.2025, ora 09:00, grosimea stratului de zapada varia dupa cum urmeaza: 42 cm la Retitis in Călimani, 29 cm la Varful Omu, 25 cm la Iezer Rodnei, 16 cm la Balea-Lac, 5 cm la Varful Tarcu si 2 cm la Varful Vladeasa. Aceste masuratori, comunicate de ANM, reflecta evolutia complexa a conditiilor nivometeorologice din ultimele saptamani.

Vremea va suferi o incalzire vizibila in zilele de joi si vineri, 22-23 mai, cand instabilitatea atmosferica va creste. Cerul se va incarca rapid de nori, iar pe arii relativ extinse vor cadea averse de ploaie insotite de descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului, posibil cu aspect de vijelie.

Sunt posibile si fenomene de grindina, iar cantitatile de apa pot depasi local 15–20 l/mp, izolat atingand 30 l/mp. Temperaturile vor fi exclusiv pozitive in toata aria montana, accentuand topirea zapezii.

ANM recomanda evitarea drumurilor din zonele de creasta si a itinerariilor expuse la avalanse si curgeri de meltwater. Turistii si salvamontistii trebuie sa verifice permanent buletinul nivometeorologic, care va fi actualizat in functie de evolutia vremii si a stratului de zapada. Respectarea informatiilor ANM ramane esentiala pentru siguranta in muntii Romaniei si prevenirea incidentelor generate de conditiile nivale instabile.

This post was last modified on mai 22, 2025, 11:01 PM 23:01

Disqus Comments Loading...