X

Hotarari de Guvern Aplicate de Simona Bucura-Oprescu de ULTIMA ORA cu Demersurile Dispuse pentru Toti Romanii

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a anuntat punerea in aplicare a unei hotarari foarte importante, care dispune in mod oficial in Romania publicarea unui ghid privind drepturile lucratorilor din Romania, cu ocazia participarii la Saptamana Guvernarii Deschise 2025.

Simona Bucura-Oprescu, a subliniat ca aceasta initiativa are ca obiectiv principal informarea corecta si accesibila a lucratorilor si a angajatorilor privind drepturile ce le revin la locul de munca, indiferent unde in Romania ar lucra in momentul de fata.

MInistrul Muncii a explicat ca demersul se inscrie in angajamentul pentru o guvernare deschisa si responsabila, sustinand transformarea modului in care guvernele interactioneaza cu cetatenii si raspund nevoilor lor. Evenimentul, organizat anual la nivel international, are rolul de apela la actiune pentru imbunatatirea transparentei decizionale si a dialogului dintre autoritati si societate.

Ghidul lansat de minister ofera informatii clare despre drepturile lucratorilor asa cum sunt ele consacrate in Constitutia Romaniei republicata, in Codul Muncii si in alte acte normative ce reglementeaza sanatatea si securitatea in munca, dialogul social, transparenta decizionala si principiul egalitatii de sanse la locul de munca.

Simona Bucura-Oprescu subliniaza in ghid ca in Constitutia Romaniei la articolul 41 consacra expres dreptul la munca si protectia sociala a muncii, mentionand ca dreptul la munca nu poate fi ingradit, iar alegerea profesiei si a locului de munca este libera.

Documentul prevede masuri de protectie sociala care includ securitatea si sanatatea salariatilor, regimul de munca al femeilor si al tinerilor, instituirea unui salariu minim brut pe tara, repausul saptamanal si concediul de odihna platit. De asemenea, durata normala a zilei de lucru este de cel mult opt ore in medie, iar la munca egala femeile au salariu egal cu barbatii.

Ghidul explica dreptul la negocieri colective si caracterul obligatoriu al conventiilor colective, asigurand un cadru transparent pentru dialogul social. Prin articolul 42, Constitutia interzice munca fortata, iar articolul 43 reglementeaza dreptul salariatilor la greva pentru apararea intereselor lor profesionale, economice si sociale.

Simona Bucura-Oprescu subliniaza importanta respectarii acestor prevederi pentru protejarea lucratorilor si asigurarea unui mediu de munca demn. Ministrul a amintit in discurs folosirea hashtag-urilor #OpenGovWeek si #OGW, evidentiind caracterul global al Saptamanii Guvernarii Deschise si importanta colaborarii internationale in domeniul guvernarii transparente.

Codul Muncii, republicat prin Legea nr.53/2003, este reglementarea fundamentala in domeniul relatiilor de munca. Articolul 39 al Codului muncii enumera drepturile salariatilor, inclusiv dreptul la preaviz in cazul concedierii in anumite situatii stabilite prin lege si document medical. Ghidul detaliaza prevederile articolului 75 care reglementeaza un termen minim de preaviz de 20 de zile lucratoare pentru salariat.

Simona Bucura-Oprescu a decis si ca informatiile din ghid sa descrie platile compensatorii prevazute la articolul 67 din Codul muncii, potrivit caruia salariatilor concediati pentru motive care nu tin de persoana lor li se ofera masuri active de combatere a somajului si pot beneficia de compensatii in conditii prevazute de lege si de contractul colectiv aplicabil.

Ministrul Muncii a subliniat ca disponibilitatea acestui ghid atesta deschiderea Guvernului roman in dialogul cu cetatenii si angajarea pentru consolidarea drepturilor muncii.

Ghidul poate fi accesat online pe site-ul ministerului, iar initiativa marcheaza o etapa importanta in modernizarea dialogului social si in promovarea transparentei decizionale. Initiativa se adreseaza atat lucratorilor, cat si angajatorilor, pentru a construi un mediu de munca echitabil si predictibil.

Disqus Comments Loading...