Florin Barbu, ministrul Agriculturii, a emis un ordin Guvernamental pentru a facilita in mod oficial aprobarea a ceea ce urmeaza sa fie cuantumului unitar al platilor directe aferente cererilor de plata depuse anul acesta, finantate din Fondul European de Garantare Agricola prin interventiile prevazute in Planul Strategic PAC 2023-2027.
Florin Barbu prin documentul, publicat in regim de urgenta, transpune in legislatia nationala prevederile Regulamentelor (UE) 2021/2115, 2021/2116 si 2024/2434, agreate prin Decizia de punere in aplicare C(2022)8783 a Comisiei Europene din 7 decembrie 2022.
Planul Strategic PAC al Romaniei are ca obiectiv consolidarea sustenabilitatii si competitivitatii fermierilor printr-un pachet de interventii finantate din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA) si FonĀdul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR), iar responsabilitatea platii efective revine Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).
Florin Barbu stabileste ca planul, care poate fi consultat pe site-ul MADR, cuprinde masuri dedicate Pilonului I prin care se acorda sprijin financiar direct fermierilor. Potrivit noilor prevederi, statele membre au fost autorizate sa efectueze plati in avans de pana la 70% din cuantumul unitar planificat, conform Regulamentului (UE) 2021/2116 si al derogarii introduse prin Regulamentul de punere in aplicare (UE) 2024/2434 din 11 septembrie 2024.
Aceasta facilitate a fost conceputa pentru a asigura lichiditati rapide producatorilor agricoli, intr-un context in care volatilitatea pietelor si costurile de productie au crescut semnificativ. Astfel, fermierii eligibili pot beneficia de un avans consistent, urmand ca diferenta pana la limita maxima stabilita in Planul Strategic sa fie virata ulterior, dupa evaluarea definitiva a cererilor.
Florin Barbu afirma ca un capitol important al ordinului se refera la realocarea sumelor disponibile din interventii care au inregistrat cuantumuri peste nivelul planificat.
Suma totala redistribuita, in valoare de 9,57 milioane de euro, provine din fondurile destinĀate sprijinului cuplat vegetal pentru soia (PD-09), leguminoase pentru industrializare (PD-11), canepa (PD-12), samanta de cartof (PD-14), legume cultivate in camp (PD-17), legume in sere si solarii (PD-18) si fructe (PD-19).
Redistribuirea are rolul de a creste cuantumurile unitare ale interventiilor aflate sub pragul minim planificat in PS PAC 2023-2027, astfel incat toti beneficiarii sa primeasca cel putin nivelul minim prevazut in documentele europene.
Florin Barbu vrea si ca pentru interventia privind sprijinul cuplat pentru viermii de matase (PD-25) nu este necesara nicio realocare, plafonul alocat fiind suficient pentru a asigura cuantumul unitar minim de 0,1745 euro pe cap de vierme. Acest nivel a fost stabilit prin raportarea integrala a alocarii financiare la numarul de capete determinate in evaluarea initiala, fara a necesita ajustari suplimentare.
Termenul limita pentru efectuarea tuturor platilor directe din FEGA este luna iunie 2025, pentru a evita dezangajarea sumelor alocate anului de cerere 2024. In acest context, ordinul ministrului Agriculturii prevede aprobarea urgenta a realocarilor si stabilirea cuantumurilor unitare, urmand ca APIA sa finalizeze platile catre beneficiari pana la sfarsitul lunii iunie a.c.
Florin Barbu afirma ca actiunea are drept scop gestionarea stricta a bugetului destinat Planului Strategic PAC 2023-2027, in concordanta cu articolul 102 alin. (2) din Regulamentul (UE) 2021/2115, care impune acordarea, pentru fiecare interventie, a unui cuantum cel putin egal cu nivelul minim prevazut in plan.
Prin adoptarea acestui ordin, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale reconfirma angajamentul fata de fermieri si fata de respectarea termenelor si prevederilor comunitare, asigurand continuitatea sprijinului financiar in agricultura si evitarea pierderii fondurilor europene. Initiativa urmeaza sa intre in vigoare imediat dupa publicare, astfel incat fermierii sa poata beneficia rapid de noile cuantumuri aprobate.
This post was last modified on mai 25, 2025, 1:53 PM 13:53